Hlavní obsah

Izraelské letouny podle syrských médií zaútočily na přístav Latákíja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda ohlásila, že izraelské letouny v noci na úterý odpálily střely na přístavní město Latákíja na západě země, aniž by způsobily ztráty na životech. Izraelské obranné síly se jako obvykle nevyjádřily, uvedla agentura AP.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

Nejmenovaný vojenský představitel uvedl, že několik střel zasáhlo kontejnerovou část přístavu, kde zapálily několik kontejnerů. Státní televize oznámila, že v přístavu bylo slyšet pět výbuchů, po kterých následoval velký požár v kontejnerové části přístavu, kam vyrazily hasičské vozy.

Nálet byl podle státní agentury SANA podniknut v 01:23 místního času (00:23 SEČ). Syrská protivzdušná obrana podle ní na izraelskou agresi odpověděla.

Útok na životně důležitý přístav, přes který prochází většina dovozu do válčící země, označila AP za vzácný.

Izraelská letadla zaútočila na Sýrii z Libanonu

Blízký a Střední východ

Izrael od vypuknutí občanské války v Sýrii v roce 2011 již podnikl stovky útoků na cíle nacházející se na území kontrolovaném vládou syrského prezidenta Bašára Asada, ale jen zřídka takové útoky přiznává či o nich diskutuje. Některé nálety v minulosti mířily na letiště v Damašku. Izrael nicméně přiznává, že si za cíl bere základny milicí spřátelených s Íránem, jako je libanonské hnutí Hizballáh, které vysílá bojovníky do Sýrie, kde válčí na Asadově straně. Izraelští politici opakují, že nedovolí Sýrii, aby se stala předmostím Íránu jako úhlavního nepřítele Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám