Hlavní obsah

Izraelská letadla zaútočila na Sýrii z Libanonu

Damašek

Izraelské nálety v centrální Sýrii si ve středu brzo ráno vyžádaly životy čtyř lidí, včetně nejméně dvou civilistů. Informovala o tom syrská exilová organizace (SOHR), která sídlí v Británii. Syrská armáda už předtím agentuře SANA sdělila, že izraelské bombardování armádních pozic usmrtilo dva civilisty a zranilo sedm lidí, včetně šesti vojáků.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský letoun F-15

Článek

Armádní zdroj sdělil státní tiskové agentuře SANA, že dva civilisté přišli o život a sedm dalších lidí, včetně šesti vojáků, bylo zraněno. Agentura SANA bez bližších podrobností uvedla, že útok cílil „na určité pozice v centrální části“ země a byl veden z oblasti severovýchodně od Bejrútu. Syrská státní média zároveň uvedla, že se syrské protivzdušné obraně podařilo útok odrazit a sestřelit většinu raket.

Terčem náletů bylo podle SOHR okolí tří vesnic západně od Homsu, kde operují syrští bojovníci, kteří jsou věrní libanonské šíitské skupině Hizballáh. Jerusalem Post uvedl, že terčem byla kolona se zbraněmi Hizballáhu. SOHR uvedla, že čtyři lidé přišli o život, včetně nejméně dvou civilistů. V případě dvou dalších mrtvých nedokázala vyloučit, že nešlo o vojáky.

O očkování malých dětí je v Izraeli velký zájem. Tisíce rodičů rezervují termíny dopředu

Blízký a Střední východ

List Jerusalem Post uvedl, že ze Sýrie byla vypálena raketa země-vzduch. Přeletěla Libanon a dopadla do Středozemního moře. Izraelský vzdušný prostor nenarušila.

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Blízký a Střední východ

Izrael od začátku syrského konfliktu v roce 2011 podnikl v Sýrii stovky náletů, přičemž cílil zejména na pozice íránských sil a Hizballáhu, což jsou spojenci Damašku. Izrael se k útokům v sousední Sýrii nehlásí, pravidelně ale zdůrazňuje, že nedopustí, aby v blízkosti jeho hranic stavěl základny znepřátelený Írán.

Mluvčí izraelské armády na dotaz agentury AFP ke středečnímu útoku odpověděl: „Informace publikované v zahraničních médiích nekomentujeme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám