Hlavní obsah

Izraelská armáda nevěděla, že v Kaně byli civilisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská armáda neměla tušení, že v jiholibanonské vesnici Kana jsou civilisté. Podle světových agentur to vyplývá ze zprávy o vyšetřování nedělního bombardování Kany, při němž zahynulo několik desítek lidí.

Článek

"Izraelské ozbrojené síly operovaly na základě informací, podle nichž budova nebyla obydlena civilisty a jako skrýš ji používali teroristé," vysvětluje se v dokumentu. "Kdybychom měli informace naznačující, že v budově se nacházejí civilisté, útok by se neuskutečnil," zdůrazňuje se v textu dále.

Vedení nemocnice v jiholibanonském přístavním městě Súr, kam byly přepraveny všechny oběti z Kany, ve čtvrtek oznámilo, že obětí izraelského bombardování bylo 28, z toho 16 dětí. Devět osob bylo zraněno. Předchozí údaje hovořily až o 60 mrtvých včetně více než tří desítek dětí. Nové počty potvrdila i nevládní organizace Human Rights Watch. HRW nicméně dodala, že 13 lidí je pohřešováno a mohlo zůstat pohřbeno pod troskami.

Ostrá kritika Izraele

Bombardování vyvolalo ostrou kritiku mezinárodního společenství vůči Izraeli. Izraelské letectvo před nadcházejícím útokem varovalo obyvatele vesnice, aby opustili své domovy, upozorňuje se dále ve zprávě. Izraelské letouny vypálily na Kanu dvě rakety, z nichž první explodovala, ale druhá údajně nikoliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda pomůže Libanonu i Izraeli

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet uvolnil 15 miliónů korun v souvislosti s probíhajícím konfliktem...

Výběr článků

Načítám