Hlavní obsah

EU vyzývá Izrael a Hizballáh k ukončení nepřátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři zahraničí Evropské unie v úterý vyzvali Izrael a hnutí Hizballáh k okamžitému ukončení nepřátelských akcí v Libanonu, které by v budoucnu přerostlo v trvalé příměří. Jde o kompromis mezi radikálním návrhem finského předsednictví unie a zmírňujícím protinávrhem podaným Británií, Německem a Českem, napsala agentura Reuters.

Článek

"Rada EU vyzývá k okamžitému ukončení nepřátelských akcí, které by vyústilo do udržitelného příměří," cituje agentura z přijatého dokumentu. Kompromisní formulace byla přijata po řadě hodin jednání, když "nejbližší spojenci USA" mezi členskými zeměmi EU odmítli text navržený finským předsednictvím, uvádí Reuters.

"Česko podpořilo návrh Velké Británie a Německa na změnu formulace textu, který je podle nás nyní mnohem vyváženější," řekl telefonicky z Bruselu tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač. "Jde nám o to, aby příměří bylo dlouhodobě udržitelné, čehož lze dosáhnout jen tehdy, když chod událostí bude mít svou logiku," uvedl mluvčí.

Odmítl přitom formulace tiskových agentur, které jakoby stavěly do protikladu návrh Finska a návrh Británie, Německa a Česka na změny některých formulací. "Jde o jemnou sémantickou změnu, přijatý text není otočením původního návrhu o 180 stupňů, ale sleduje realizovatelnou následnost událostí," zdůraznil. "Přijatý text je podle české diplomacie mnohem vyváženější," dodal.

Podle agentury DPA se k britsko-německému návrhu formulačních změn posléze připojily také Nizozemsko a Polsko. Prosazené změny mají zdůraznit, že příměří musí být součástí politického řešení mezi stranami konfliktu, tedy Izraelem a Hizballáhem.

Spor o formulace protáhl zasedání Rady EU, původně plánované jen jako společný oběd ministrů, na čtyři hodiny. Přijaté usnesení také uvádí, že členské země EU poskytnou největší část kontingentu jednotek do budoucích mírových sil OSN v Libanonu a že unie přijme výraznější roli v řešení konfliktu na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám