Hlavní obsah

Islámští radikálové dobyli Saddámovo rodné město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Islámští radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL) ve středu tvrdě útočili na Tikrít ležící asi 150 km severně od Bagdádu. Podle agentury AFP město, ve kterém se narodil Saddám Husajn, dokonce ovládli a útočí na Sámarru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dálnice mezi Kirkúkem a Tikrítem připomíná válečnou zónuVideo: Reuters

 
Článek

Policejní plukovník řekl AFP: „Celý Tikrít je v rukou radikálů.“

Informaci potvrzují i bezpečnostní zdroje televize al-Džazíra. Podle nich ozbrojenci kolem Tikrítu vybudovali kontrolní stanoviště. Jeden z policejních velitelů potvrdil, že na město útočí bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě. Ti v úterý dobyli Mosul, odkud uteklo 500 000 lidí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle generála útočníci v Tikrítu obsadili věznici a pustili za svobodu 300 lidí.

Tikrít leží mezi Mosulem a Bagdádem a je považovaný za jedno ze strategicky klíčových měst v oblasti. Je správním střediskem governorátu Saláhaddín, ve městě sídlí také jeho guvernér. Ten je podle informací agentury AP pohřešován. Z dostupných informací ale není jasné, zda byl zadržen, nebo se mu podařilo uprchnout

Postup na Sámarru

Po dobytí Tikrítu propukly boje také v Sámaře, která je ještě blíž irácké metropoli. Střety propukly na severu tohoto města ležícího na Tigridu, uvedl International Business Time. Je to poslední velké město před branami Bagdádu.

Sámarru se bojovníci ISIL pokusili dobýt už minulý týden, když obsadili městský úřad a dvě největší mešity jen kousek od posvátných míst šíitského islámu. Tehdy je ale bezpečnostní síly dokázaly odrazit. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Boje pokračují také v Bajdží ležícím 30 km severně od Tirkítu, kde stojí největší irácká rafinérie. Podle některých zpráv ji radikálové ještě neovládli, jak se dříve uvádělo.

„Přišli jsme zemřít nebo ovládnout Bajdží,” takže vám radíme, abyste požádali své syny u policie a v armádě, aby složili zbraně,” uvedli útočníci.

Při postupu se zmocnili několika skladů zbraní, kde byla i americká technika.

Bojovníci džihádu postupují i do provincie Kirkúk.

Foto: Reuters

Kontrolní stanoviště v Tikrítu, které opustili příslušníci bezpečnostních sil

K letošním úspěchům, které začaly na přelomu prosince a ledna ovládnutím Ramádí a Fallúdže, přispělo napětí mezi většinovými šíity a sunnity. Ti po pádu Husajna ztratili pozice a stěžují si na útlak ze strany většinově šíitské vlády premiéra Málikího.

Radikálové se také soustředí na dobývání symbolických měst, jako je právě Tikrít, kde se narodil Saddám Husajn nebo Fallúdža, kde proběhly velké útoky proti Američanům po okupaci Iráku. Za první války v Iráku to bylo město s největším počtem obětí.

Atentát v Bagdádu

Nejméně 21 lidí zabil ve středu v Bagdádu sebevražedný atentátník, který se odpálil v šíitské čtvrti Sadr. Dalších 45 osob bylo zraněno.

Útočník trhavinu odpálil ve stanu plném lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám