Hlavní obsah

Desítky mrtvých v Iráku, islamisté se pokusili dobýt Sámarru

– Bagdád

Více než tři desítky mrtvých si v pátek vyžádaly boje v Iráku. Obětí útoku stala vesnice menšinových Šabaků. Útoky následovaly po čtvrtečním pokusu islámských radikálů dobýt město Sámarrá.

Foto: Reuters

Policisté na místě atentátu v Kirkúku. Ilustrační snímek

Článek

Nejméně 13 příslušníků Šabaků vyznávajících šíitský islám přišlo podle agentury AP o život při výbuchu nastražené bomby v automobilu. Dalších 43 lidí utrpělo zranění. K explozi došlo v jejich vesnici nedaleko Mosulu, asi 360 kilometrů severně od metropole Bagdádu.

Šabakové žijí v oblastech poblíž irácké hranice s Tureckem. Tato menšina má asi 30 000 členů. V minulosti na Šabaky útočili sunnitští radikálové s cílem přinutit je k vystěhování.

Podle agentury AFP si 23 obětí vyžádalo střetnutí iráckých vojáků s povstalci v západní části Mosulu. Mezi oběťmi jsou kromě vojáků také čtyři policisté a 16 povstalců.

Útok na Sámarru

Ve městě Sámarrá severně od Bagdádu irácké bezpečností síly ve čtvrtek odvrátily velký útok islámských radikálů a údajně jich na osmdesát zabily. Těžce ozbrojení útočníci napřed napadli kontrolní stanoviště a policejní stanice na okraji města. Pak pronikli do centra, ovládli radnici a univerzitu, nad nimiž vyvěsily černou vlajku na Al-Káidu napojeného islámského státu v Iráku. Obsadili i dvě největší mešity a vyzývali z nich obyvatele, aby se přidali k jejich válce proti vládě.

Irácká vláda ve čtvrtek večer oznámila, že se útok podařilo odvrátit za použití vrtulníků. Není ale jasné, zda armáda od útočníků vyčistila celé město. Je v něm vyhlášen zákaz vycházení.

Islámský stát v Iráku ovládá od konce minulého roku části měst Ramádí a Fallúdža.

Při násilnostech v této zemi umírají měsíčně stovky lidí. Jen v květnu jich zahynulo 799. Za letošek se jedná o zatím nejvyšší počet mrtvých během jednoho měsíce. Od začátku roku zemřelo v Iráku násilně více než 4300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám