Hlavní obsah

Islámský stát vraždil v Bagdádu, dvojitý útok má nejméně 70 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Dvě nálože vybuchly v neděli na tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City na východě Bagdádu. Podle Reuters stoupl počet obětí 70. Zranění utrpělo přes sto lidí. Oznámily to irácké policejní a nemocniční zdroje s tím, že jde o nejvážnější útoky za poslední měsíce. Bilance obětí a zraněných nemusí být konečná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo nedělního výbuchu v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

K odpovědnosti za výbuchy se již podle BBC přihlásil Islámský stát a varoval, že budou následovat další.

Oblast, kde k nedělním atentátům došlo, proto byla z preventivních důvodů uzavřena.

Atentáty na šíitské cíle tato sunnitská teroristická organizace, která okupuje značná území na severu a západě Iráku, v zemi osnuje často.

V tomto roce už si teroristické činy Islámského státu v Iráku vyžádaly desítky obětí.

Klasická strategie: Dva útoky po sobě

Džihádisté z Islámského státu používají při útocích hned dvě nastražené bomby (nebo sebevražedné atentátníky), aby tak maximalizovali počet obětí, poznamenala BBC. Exploze druhé trhaviny či útok druhého džihádisty přichází zpravidla v době, kdy na místě útoku propukne panika a spěchají k němu záchranáři a policisté.

Ve čtvrtek se stala terčem útoku jedna z bagdádských mešit, kde bomby Islámského státu připravily o život patnáct lidí.

IS útočil také v Abú Ghrajbu

Radikálové z IS v neděli zaútočili také na bagdádském předměstí Abú Ghrajb při nejrozsáhlejší operaci v blízkosti Bagdádu za několik posledních měsíců. Při přepadu komplexu armádních a policejních budov zahynulo nejméně 17 příslušníků bezpečnostních složek a 35 dalších lidí utrpělo zranění. Výpad islamisté podnikli z Garmy a Fallúdže, které mají pod svou kontrolou. Irácké armádě se už povedlo útočníky vytlačit od hlavních budov, boje ale stále pokračují. V Abú Ghrajbu byl vyhlášen zákaz vycházení.

Abú Ghrajb ležící 29 kilometrů západně od centra irácké metropole nechvalně proslul stejnojmennou věznicí, v níž američtí vojáci po invazi v roce 2003 týrali irácké vězně. Lokalita je na půl cestě mezi Bagdádem a Fallúdžou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám