Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku přišel téměř o polovinu území

Bagdád

Islámský stát přišel v loňském roce o 40 procent ze svého územního maxima v Iráku a v sousední Sýrii o 20 procent území. V úterý to podle agentury Reuters ohlásil americký velitel mezinárodní koalice spojenců Steve Warren.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Munice Islámského státu zabavená iráckými vojáky v Ramádí

Článek

„Domníváme se, že v Iráku je to okolo 40 procent. V Sýrii je těžké stanovit číslo, ale myslíme si, že je to okolo 20 procent,“ uvedl Warren. „Když vezmeme Irák a Sýrii dohromady, tak ztratili 30 procent území, která měli kdysi v držení,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Islámský stát v předminulém roce zabral třetinu Iráku včetně druhého největšího města Mosulu. Loni ale několik významných města zase ztratil při protiofenzívách kurdských sil a irácké armády podporované USA i šíitskými milicemi s podporou Íránu. Význačná byla loňská ztráta Tikrítu severně od Bagdádu a i nedávný ústup z Ramádí, které leží západně od hlavního města. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přívrženci Islámského státu v Mosulu

V Sýrii se do bojů proti Islámskému státu po boku USA a spojenců zapojili i Francouzi a Britové, ale také Rusové. Zejména Francie po teroristických útocích v Paříži a Rusko po pumovém útoku na civilní airbus nad Sinají vedly v závěru roku ničivé nálety v srdci IS na severu Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám