Hlavní obsah

Islámský stát naverboval stovky dětí, říká jim „mláďata chalífátu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Příslušníci hnutí Islámský stát (IS) naverbovali v Sýrii za poslední tři měsíce do svých řad nejméně 400 dětí. IS tyto nové bojovníky označuje jako „mláďata chalífátu“ a poskytuje jim vojenský výcvik i výuku radikálního islámu. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: Raqqa is Being Slaughtered Silently

Fotografie z výcvikového tábora nedaleko Rakky na severu Sýrie

Článek

Všechny děti jsou ve věku do 18 let a IS je pro sebe hledal v blízkosti škol, mešit a veřejných prostranství, na nichž se konají popravy odpůrců IS. Jeden z těchto chlapců byl zřejmě na videu, na němž měl zabít izraelského Araba za údajnou špionáž ve prospěch Izraele. [celá zpráva]

Francouzská policie hocha identifikovala jako možného příbuzného francouzského teroristy Mohameda Meraha, který zabíjel v Toulouse v roce 2012.

„Využívají děti, protože je snadnější jim vymýt mozek. Mohou z nich udělat, co chtějí, zabránit jim ve školní docházce a poslat je místo toho do škol IS,“ řekl Ramí Abdar Rahmán z organizace ochránců lidských práv.

IS se na videu chlubí vraždou izraelského Araba, měl ho zabít malý chlapecVideo: Novinky/Reuters

IS vyhlásil loni chalífát na severu Sýrie a Iráku. Na tomto území pozabíjel civilisty, cizince i novináře a mnoho vražd zachytil na videa. Na některých jsou vidět přihlížející děti, některé se vražd i účastní.

Dospělých se připojilo jen 120

Abdar Rahmán řekl, že možným důvodem náboru velkého množství dětí může být i to, že od začátku roku IS získává obtížněji nové dospělé bojovníky – připojilo se jich jenom 120. Jedním z důvodů je zpřísnění kontrol na hranici mezi Tureckem a Sýrií, kudy noví zájemci přicházeli.

Abdar Rahmán také tvrdí, že IS povzbuzuje rodiče, aby poslali děti do výcvikových táborů, a v některých případech za to platí. Branci se učí zacházet se střelnými zbraněmi, řídit automobily a bojovat. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Mnoho dětí IS využívá jako informátory a strážce svých velitelských stanovišť. Přijímá do svých řad také děti s vrozenými vadami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám