Hlavní obsah

Islámský stát domlouvá spojenectví s An-Nusrou, tvrdí Rusko

Moskva

Extremisté z Islámského státu v Sýrii domlouvají spojenectví s radikály z Fronty An-Nusra proti syrské armádě podporované silami z Ruska, Íránu a Libanonu. Ve středu to podle agentura RIA Novosti oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci fronty An-Nusra, která se hlásí k teroristické Al-Káidě.

Článek

„Zpravodajci zachytili počáteční jednání mezi veliteli několika velkých jednotek teroristické skupiny An-Nusra s veliteli Islámského státu o spojenectví za účelem zastavení ofenzívy syrské armády,“ ohlásil Konašenkov.

Postup An-Nusry a dalších skupin na severozápadě Sýrie proti baště alávitů, k nimž patří syrský prezident Bašár Asad, zastavily ruské nálety a následná protiofenzíva Asadových sil podporovaných íránskými vojáky a bojovníky libanonského Hizballáhu. Asad a spojenci vedou protiútok nejen na strategicky důležité planině Sahl al-Gháb na přístupu k hustě obydlenému středomořskému pobřeží, kde mají Rusové základny, ale také v provinciích Hamá, Homs, Idlíb, Halab a u Damašku.

Související témata

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci syrské Fronty an-Nusra

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Islámský stát jezdí v Toyotách.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Terčem ruských vzdušných útoků je i Islámský stát, proti němuž vedou už od loňska nálety USA a jejich spojenci. Fronta An-Nusra i Islámský stát proto minulý týden vyzvaly k útokům proti Rusku. Ze strany Islámského státu to bylo vůbec první vyjádření k ruským náletům od začátku ruské intervence na konci září. Mluvčí IS ve zvukovém poselství zveřejněném na internetu vyzval mladé islamisty k rozpoutání džihádu proti Rusům i Američanům a dodal, že Rusko bude poraženo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám