Hlavní obsah

Islamisté zaminovali největší přehradu v Iráku

Bagdád
Aktualizováno

Kurdské a irácké vládní síly v pondělí zopakovaly, že získaly kontrolu nad vodní přehradou u Mosulu, kterou od počátku měsíce měli pod svou nadvládou radikální sunnité z Islámského státu. Armádní mluvčí ale upozornil, že vojenská operace ještě nějaký čas potrvá, protože islámští radikálové přehradu a okolí zaminovali.

Foto: Reuters

Tanky kurdských milicí (pešmergů) v severoirácké provincii Dijála

Článek

Spojeným silám Kurdů a armády se podle armádního generála Kásima Atty podařilo přehradu na řece Tigris zhruba 50 kilometrů od Mosulu od bojovníků Islámského státu „vyčistit“. Ti tam ale v uplynulých dvou týdnech položili množství bomb a min a jejich odstranění nějaký čas potrvá.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Mosulská přehrada

Úspěch v boji ohlásily síly kurdských pešmergů už v neděli. Jejich zástupce uvedl, že k úspěchu dopomohly nálety amerických bojových letadel a bezpilotních strojů. [celá zpráva]

Pentagon potvrdil, že v Iráku podnikl o víkendu 25 náletů, při nichž bylo zničeno více než 30 vozidel islamistů. V pondělí následovalo dalších 15 vzdušných úderů v blízkosti přehrady.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Mosulskou přehradu bojovníci Islámského státu obsadili začátkem srpna. Archivní snímek

Podle novinářů se totiž v okolí vodního díla nadále bojuje a islámští radikálové dokonce ovládají hlavní bránu u objektu.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Znovudobytí přehrady má být prvním výrazným krokem k opětovnému ovládnutí druhého největší města Mosulu, které Islámský stát zabral v červnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám