Hlavní obsah

Íránský duchovní pohrozil raketovým útokem na Tel Aviv

TEHERÁN

Významný íránský konzervativní duchovní Ahmad Chátamí prohlásil, že Tel Aviv bude "cílem íránských raket" v případě, že USA a Izrael zaútočí na Írán. Chátamí reagoval na konflikt mezi izraelskou armádou a libanonským Hizballáhem, který skončil v pondělí příměřím a v němž se k vítězství hlásí obě strany. Írán Hizballáh podporuje.

Článek

V americkém tisku se spekulovalo, že Izrael válku plánoval předem ve spolupráci s USA a že to USA považovaly za možnou předehru eventuálního útoku na íránská jaderná zařízení. "Rakety Hizballáhu se sedmdesátikilometrovým doletem Izrael proměnily v zemi duchů. Chtějí-li USA a Izrael napadnout Írán, nechť se obávají dne, kdy naše rakety s doletem 2000 kilometrů dopadnou do centra Tel Avivu," řekl Chátamí.

Americkému prezidentovi Georgi Bushovi a izraelskému premiérovi Ehudu Olmertovi vzkázal, že by měli vědět, že "zahrávat si s islámem je totéž jako hrát si s oháňkou lva". Na výzvu vlády od pondělního večera slaví lidé v teheránských ulicích vítězství Hizballáhu. Projíždějí na motorkách nebo v autech městem se žlutými prapory této libanonské šíitské organizace.

Teherán slaví: jízdné a sladkosti zadarmo

Mnoho dalších ze střech domů provolávalo slogan "Alláh je největší" podobně, jak je to zvykem při únorových oslavách výročí íránské islámské revoluce z roku 1979. Po celé úterý je v Teheránu zdarma jízdné v metru a městských autobusech, z nichž většina jezdí s rozsvícenými světly a vyzdobená portréty vůdce Hizballáhu šajcha Hasana Nasralláha.

Už v pondělí ráno se v teheránských ulicích zdarma rozdávaly nápoje a sladkosti. Írán a Sýrie jsou hlavními oporami Hizballáhu. USA a Izrael tvrdí, že Írán milice této organizace vyzbrojuje a financuje. Teherán přiznává pouze morální podporu. Bush v pondělí v reakci na ukončení bojů řekl, že Hizballáh z války vyšel poražen. Upozornil také na to, do jaké míry by se mohl konflikt rozrůst, kdyby měl Írán, jakožto hlavní opora Hizballáhu, k dispozici jadernou zbraň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám