Hlavní obsah

Izraelská vláda schválila rezoluci, boje končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelský kabinet premiéra Ehuda Olmerta v neděli schválil rezoluci OSN, která požadovala ukončení bojů mezi Izraelem a Libanonem. V pondělí ráno v sedm hodin SELČ.

Článek

Pro přijetí rezoluce zvedlo ruku 24 členů kabinetu. Hlasování se zdržel ministr dopravy Shaul Mofaz, jenž dříve působil jako ministr obrany. Schválení kompromisní rezoluce OSN podporoval zejména vicepremiér Šimon Peres.

"Hizballáh nebude hrdina, půjde se svěšeným ocasem. Poslouchal jsem v sobotu se zájmem (šéfa Hizballáhu) Hasana Nasralláha. I on bude muset odpovídat na otázky, proč zahájil válku, která si vyžádala přes 1000 libanonských obětí a půl milionu uprchlíků. Podle mého mínění jsme zvítězili více méně vojensky i politicky," řekl Peres vojenskému rozhlasu.

Rezoluce RB OSN předpokládá, že nyní bude jižní Libanon střežit 15 000 libanonských vojáků a nejpozději do 31. srpna příštího roku také 15 000 členů mezinárodního kontingentu.

Bojovalo se i o víkendu

O víkendu však pokračovaly boje neztenčenou silou, přestože Rada bezpečnosti OSN v pátek večer odhlasovala rezoluci o jejich ukončení. Izrael v sobotu dokonce zaznamenal rekordní denní ztráty, když přišel o 24 vojáků. Boje si za 33 dní vyžádaly na 1100 mrtvých na libanonské straně a 151 na straně Izraele, který má 110 armádních obětí.

Od sobotního rána postupovaly posílené izraelské jednotky k řece Litání, která je v některých úsecích až 30 kilometrů od severní izraelské hranice. Hizballáh jim v tom odhodlaně bránil a v sobotu dokonce sestřelil izraelský vrtulník s pětičlennou posádkou, k níž patřila i jedna žena. V Libanonu je nyní asi 30 000 Izraelců.

Írán hodnotí válku jako vítězství

Írán hodnotí výsledek války v Libanonu, která ještě neskončila, jako "naprosté selhání sionistů". Řekl to v neděli mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí.

IZRAELVS. LIBANON 2006

12. července - Hizballáh zabil na izraelsko-libanonské hranici osm izraelských vojáků a další dva unesl do Libanonu. Izrael zahájil letecké útoky na Libanon a Hizballáh začal ostřelovat sever Izraele.

13. července - Izrael zahájil leteckou a námořní blokádu Libanonu a bombardoval mezinárodní letiště v Bejrútu.

14. července - Šéf Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh vyhlásil "otevřenou válku" Izraeli.

19. července - Nejtragičtější den konfliktu: v Libanonu zahynulo 72 civilistů. Hizballáh vypálil rakety na Nazaret.

5. srpna - USA a Francie dosáhly dohody o návrhu rezoluce RB OSN, jejímž cílem je ukončení bojů v Libanonu.

11. srpna - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci požadující okamžité zastavení bojů mezi Hizballáhem a Izraelem.

13. srpna - Izraelská vláda schválila rezoluci RB OSN k Libanonu.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám