Hlavní obsah

Írán získal další americký bezpilotní letoun, USA to popírají

Novinky,
Teherán
Aktualizováno

Írán se podle BBC zmocnil amerického bezpilotního letadla ScanEagle nad Perským zálivem. Uvedla to v úterý íránská televize Press TV s odvoláním na íránské armádní zdroje. Typ upřesnily Íránské revoluční gardy. Mluvčí amerického námořnictva v Perském zálivu krátce poté informaci íránské armády zpochybnil s tím, že žádný stroj ScanEagle nechybí.

Foto: Boeing

ScanEgale při letu nad mořem

Článek

Viceadmirál revolučních gard Alí Fadaí uvedl pro íránskou agenturu Fars, že bezpilotní letoun provedl několik letů nad Perským zálivem. Poté se ho Íránci zmocnili, aniž by uvedl jak. Upřesnil jen, že se tyto stroje obvykle vypouštějí z větších lodí.

Stroj nemá podvozek a při návratu na základnu se zachycuje pomocí zvláštního jeřábu Skyhook s lanem.

Foto: Boeing

Zachycení letounu ScanEagle

Spojené státy íránské tvrzení popírají

Žádný z bezpilotních strojů operujících v oblasti Blízkého východu se nepohřešuje a velení americké 5. flotily v Bahrajnu nemá zprávy o jakémkoliv incidentu, do něhož by byl zapleten americký letoun, řekl mluvčí americké 5. flotily se základnou v Bahrajnu Jason Salata. V minulosti americké námořnictvo ztratilo některé stroje ScanEagle v moři, žádný se ale nezřítil v nedávné době, dodal.

V souvislosti s údajným proniknutím amerického stroje do íránského vzdušného prostoru Salata zdůraznil, že americké operace v Perském zálivu jsou "omezeny na mezinárodně uznané vody a vzdušný prostor".

Boeing ScanEagle je malý lehký bezpilotní letoun o rozpětí tři metry, který používá americké námořnictvo k průzkumu. Stroj může létat maximální rychlostí 140 kilometrů za hodinu, přičemž průměrná rychlost je asi 110 kilometrů za hodinu. Ve vzduchu může působit až dvacet hodin a vestavěná komunikační zařízení mu umožňují působit až sto kilometrů od základny nebo lodě, z níž byl vypuštěn. Má optickou a infračervenou kameru.

Foto: Boeing

ScanEgale na startovací rampě

ScanEagle byl nasazen nad Irákem od půlky první dekády třetího tisíciletí.

Střety Íránu s americkými bezpilotními letouny jsou četné, uvádí ČTK. Íránská vojenská letadla se počátkem listopadu pokusila sestřelit nevyzbrojený americký bezpilotní letoun v mezinárodním vzdušném prostoru, avšak nepodařilo se jim ho zasáhnout. [celá zpráva]

Přesně před rokem Írán oznámil, že se zmocnil amerického bezpilotního špionážního letadla RQ-170 Sentinel. Teherán tehdy tvrdil, že letoun nad východní oblastí Íránu sestřelil, nebo poslal k zemi pomocí elektronických přístrojů.

USA tomu ale neuvěřily a označily za příčinu zřícení stroje kombinace chyby pilota dálkově řízeného letadla a mechanické závady. Stroj, který byl na špionážní misi CIA nad Íránem, se zřítil a zřejmě byl opět složen dohromady. Poté byl vystaven v Teheránu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám