Hlavní obsah

Írán ukázal novou generaci balistických raket, jednat s USA nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský ministr obrany představil v pondělí novou balistickou raketu krátkého doletu Fateh Mobín. Armádní zástupce pak sdělil, že Írán je připraven tuto zbraň poskytnout spřáteleným zemím. Státní tisková agentura IRIB uvedla, že raketa úspěšně prošla testy a může zasahovat cíle na zemi i na moři. Stejný den zakázal íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vést přímé rozhovory s USA. Padl tím návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení starší verze rakety Fateh-100.

Článek

O raketě Fateh Mobín informoval ministr obrany Amír Hátamí, uvedla íránská agentura Tasním. „Jak jsme slíbili našemu drahému národu, nepromeškáme žádnou snahu o posílení kapacit našeho balistického programu, budeme ho stále posilovat,“ řekl.

Raketu podle něj nemůže nic zastavit. „Je stoprocentně domácí produkce, je obratná, přesně naváděná a má vlastnosti jako stealth, takže je obtížně zjistitelná radary,“ dodal Hatámí.

Velitel íránských pozemních ozbrojených sil Kjúmars Hajdarí prohlásil, že Írán dosáhl soběstačnosti ve všech oblastech obrany. Raketu Fateh Mobín je Írán podle něj připraven „poskytnout spřáteleným a bratrským zemím“.

Zatím není známo, jaký má raketa dolet, ale u předchozí verze to bylo mezi 200 a 300 kilometry, uvedlo Středisko pro strategická a mezinárodní studia. Američtí představitelé řekli televizi Fox News, že „raketa Fateh-110“ byla odpálena během cvičení íránského námořnictva v Hormuzském průlivu.

Chameneí zakázal jednání s USA

Írán raketu představil v době rostoucího napětí mezi Teheránem a Washingtonem, který na zemi uvalil sankce a další plánuje.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí zakázal vést přímé rozhovory s USA, oznámila íránská státní televize. Chameneí tak vyloučil možnost, že by Írán využil nabídku amerického prezidenta Donalda Trumpa k jednání.

„Zakazuji jakékoli rozhovory s Amerikou... Amerika své sliby z rozhovorů nikdy nedodržela, ...šíří jen prázdná slova. Američtí představitelé s námi už nějaký čas hovoří s cynismem. Mluví o válce i o vyjednávání. Dovolte mi v této souvislosti říci: Se Spojenými státy nebude válka ani rozhovory,“ řekl Chameneí.

Vyjádřil se v pondělí také k vážným hospodářským problémům své země. Podle něj nejsou důsledkem amerických sankcí, ale špatného řízení ekonomiky.

USA odstoupily letos od jaderné dohody s Íránem, protože podle nich není dostatečně účinná, neboť nepostihuje výrobu a vývoj nosičů, i když nesmí vyrábět balistické rakety, které by mohly být vyzbrojeny jadernou hlavicí. Ostatní signatáři – Rusko, Francie, Británie, Německo, Čína a Evropská unie – sice dohodu chtějí dále dodržovat, ale i politici některých těchto zemí poukazují na problém íránského raketového programu.

Teherán tvrdí, že vývojem raket dohodu neporušuje a že je potřebuje k obraně ve svém neklidném regionu. Americký prezident Donald Trump například žádá vyjednání nové dohody, která by omezila i balistické kapacity Íránu. Dohoda z roku 2015 Íránu zakazuje jen vývoj raket schopných nést jadernou hlavici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám