Hlavní obsah

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Teherán
Aktualizováno

Írán v sobotu přiznal, že jeho armáda neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba. Podle agentury AP to uvedla íránská státní televize s odvoláním na prohlášení íránské armády. Íránské úřady se za incident omluvily a zdůraznily, že ti, kdo jsou za něj zodpovědní, budou pohnáni ke spravedlnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřelení letadla v IránuVideo: Reuters

 
Článek

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard přijal plnou odpovědnost za to, že jeho jednotka ve středu omylem sestřelila ukrajinské dopravní letadlo. Řekl to v sobotu ve státní televizi. "Přijímám úplnou odpovědnost" za tuto katastrofu, uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh.

"Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí," dodal v televizním vystoupení.

Podle komuniké íránských ozbrojených sil ukrajinské letadlo prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám, a bylo omylem považováno za nepřátelský cíl.

Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešla.

Omluva Íránu

Íránský prezident Hasan Rúhání pak vyhověl požadavku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a omluvil se za sestřelení ukrajinského letadla. Írán také oznámil, že se připravuje repatriace těl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co íránské revoluční gardy přiznaly pochybení, prohlásil, že Kyjev od Teheránu očekává úplné přiznání viny za sestřelení letadla, postavení viníků před spravedlnost, oficiální omluvu a kompenzaci. Požaduje také, aby měli ukrajinští experti plný přístup k vyšetřování.

Rúhání ještě předtím na twitteru uvedl, že Írán hluboce lituje "velké tragédie a neomluvitelného omylu". Ujistil také, že incident nelze ponechat bez objasnění; nyní je podle něj nutné stanovit příčiny tragédie a stíhat ty, kteří se dopustili neodpustitelné chyby.

Foto: Reuters

Záchranáři ohledávají trosky zříceného ukrajinského letadla.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, žádný z cestujících a členů posádky pád stroje nepřežil.

Definitivní důkaz? Video údajně ukazuje sestřelení boeingu íránskou raketou

Blízký a Střední východ

Ihned se objevily spekulace, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou umístěni i Američané. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu. Předpokládá se, že v té době proto byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí byl v pátek informován, že letadlo omylem sestřelili Íránci, a vyslovil se pro to, aby tato informace byla po schůzce bezpečnostního vedení zveřejněna, uvedla s odvoláním na íránská média agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa pádu ukrajinského letadlaVideo: Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf dnes na twitteru napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo "v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vypálil na sestřelený ukrajinský boeing dvě raketyVideo: Nariman Gharib, AP

Boeing ještě několik minut po zásahu pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

Írán na boeing vypálil dvě rakety. Spletl si ho s vojenským letounem, tvrdí USA

Blízký a Střední východ

Teherán ještě v pátek tvrdil, že za pád letadla může technické selhání. Tvrzení západních zemí o sestřelení označil za „velkou lež“ a „psychologickou válku“. K vyšetřování havárie stroje přizval i experty Boeingu ze Spojených států, Kanady a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám