Hlavní obsah

Írán po dvou letech propustil vězněné Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán po více než dvou letech zadržování propustil na kauci dvojici amerických turistů, které odsoudil za špionáž na osm let vězení. Shane Bauer a Josh Fattal byli podle stanice CNN ve středu předáni švýcarské ambasádě v Teheránu, která vystupuje i v roli zástupce Spojených států v zemi. Kauce byla podle médií stanovena ve výši pěti miliard riálů (asi 7,2 miliónu korun).

Foto: Reuters

Shane Bauer a Josh Fattal

Článek

Dvojice byla zadržena v červenci 2009, když přešla horskou hranici mezi Irákem a Íránem. Za špionáž byla odsouzena letos v září. Američané obvinění odmítali, na území Íránu prý vstoupili nevědomky. V iráckém Kurdistánu původně plánovali strávit týden.

Spolu s Bauerem a Fattalem se výpravy účastnila ještě Sarah Shourdová, kterou Írán propustil na kauci loni z humanitárních důvodů. Shourdová se s Bauerem ve vazbě zasnoubili.

Právní zástupce obou mužů už dříve uvedl, že získal všechny podpisy nutné pro propuštění z vězení, ale má menší problém s kaucí. Agentuře AFP prozradil, že peníze dodá ománská vláda.

Propuštění Američanů avizoval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád už dříve. Později však íránské úřady tvrzení dementovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám