Hlavní obsah

Írán má dost uranu do hlavice a dělá potíže inspektorům

– Vídeň
Novinky, rei

Írán navýšil své zásoby lehce obohaceného uranu a dělá potíže inspektorům OSN monitorujícím jeho jaderný program. Inspektoři dokonce našli porušené pečeti na úložišti. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), z níž v pondělí citovala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Írán nedávno spustil jaderné zařízení v Búšehru.

Článek

Podle Teheránu byly pečeti v úložišti lehce obohaceného uranu zničeny nešťastnou náhodou. MAAE upozornila, že se bude muset ověřit, zda ze skladiště nezmizel materiál.

Zpráva tvrdí, že v zařízení Natanz už bylo vyrobeno 22 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent. V květnu měl Írán k dispozici 5,7 kilogramu.

Dvacet kilogramů je minimální množství potřebné pro raketové hlavice. K tomu ale Teherán potřebuje obohatit uran na 90 procent. Podle expertů to ale už není tak velký technický problém, když se překročí nynější práh.

Írán kritiku svého programu odmítá s tím, že je mírový. Západ se obává, že nesmlouvavému režimu jde o atomovou bombu. OSN na něj uvalila čtyřikrát sankce.

V zemi bylo před dvěma týdny uvedeno do provozu také jaderné zařízení Búšehr, které pomohli budovat Rusové. Vláda se navíc chystá zprovoznit též reaktor v Teherán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám