Hlavní obsah

Írán prý chystá výstavbu termonukleárního reaktoru

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán v sobotu oznámil, že do 12 let plánuje v rámci svého jaderného programu výstavbu termonukleárního experimentálního reaktoru.

Foto: Nozim Kalandarov, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Potřebujeme dva roky na to, abychom dokončili studie o výstavbě, a dalších deset let, abychom navrhli a vybudovali reaktor," řekl v íránské televizi Askar Sádikzadí, šéf íránského centra pro výzkum jaderné syntézy.

V roce 2006 sice Írán prohlásil, že pokračuje ve výzkumu jaderné syntézy, druhu jaderné reakce pro komerční výrobu energie. Sobotní prohlášení televize CNN označila za první zmínku, že práce pokračují.

Zpráva přichází v době, kdy Západ požaduje, aby Teherán přerušil jaderné pokusy, neboť ho podezřívá, že zamýšlí získat jadernou zbraň. Íránští představitelé ubezpečují, že program má výhradně civilní charakter.

Ahmadínežád: Medvěděv se přidal k Americe

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pátek obvinil ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, že se přidal k USA a šíří lži o jaderném programu islámské republiky. Reagoval tak na Medvěděvův výrok, že Írán se stále víc přibližuje schopnosti vyrábět jaderné zbraně.

„Rusko je velký národ a máme zájem na pokračování našeho přátelství, avšak prezidentovy poznámky jsou součástí propagandistického dramatu, které má řídit americký prezident,“ uvedl Ahmadínežád v projevu zveřejněném na jeho webu. „Ve skutečnosti Medvěděv toto drama nastartoval“.

Írán prý urychlí kosmický program

Ahmadínežád v sobotu potvrdil, že Írán zamýšlí do roku 2019 vyslat do vesmíru svůj první raketoplán s lidskou posádkou.

„V reakci na rezoluce nepřátel se rozhodlo, že projekt bude urychlen o pět let,“ řekl prezident televizi Press TV vysílající v angličtině o posledním zasedání vlády.

Leots v únoru Írán vyzkoušel vlastní raketu Kavošgar-3 nesoucí satelit. Ahmadínežád tehdy řekl, že Teherán doufá v brzké vyslání astronautů do kosmu.

Loni Írán poprvé vynesl na oběžnou dráhu satelit Omid své výroby s tím, že jde o telekomunikační a výzkumnou družici.

Reklama

Výběr článků

Načítám