Hlavní obsah

Írán chce jednat o jaderném programu, má nový návrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán je připraven obnovit jednání o svém jaderném programu, oznámila v úterý íránská satelitní televize s odvoláním na hlavního vyjednávače Teheránu Saída Džalílího. Podle ní má Írán připravené nové návrhy. Návrh přichází den před setkáním světových vůdců, kteří mohou navrhnout zpřísnění sankcí.

Článek

"Írán vypracoval nový jaderný návrh a je připraven obnovit jednání se světovými mocnostmi," citovala  televize Al-Aláma Džalílího.

Írán uvedl, že výsledná podoba jeho návrhu bude upravena pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Ruskem, Francií, Británií a Čínou, k nimiž se přidá ještě Německo. Ochotu jednat dal teheránský režim najevo už dříve, ale podmiňoval to tím, že se nevzdá programu obohacování uranu. O tom se nyní nezmiňoval, ale není jasné, zda se tohoto bodu míní skutečně zříci.

Americký prezident Barack Obama dal Teheránu lhůtu, která vyprší tento měsíc, aby přijal nabídku šesti mocností k rozhovorům o obchodních výhodách, pokud se vzdá obohacování uranu. V opačném případě Íránu hrozí přísnějšími sankcemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránský jaderný program se zastavil

Írán od konce května neinstaloval žádné nové centrifugy na obohacování uranu. Informovali o tom zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE),...

Výběr článků

Načítám