Hlavní obsah

Iráku a Sýrii hrozí rozpad, varoval šéf americké rozvědky, počítá s Kurdistánem

– Washington

Irák a Sýrie jako státy možná nepřežijí nynější války a sektářské násilí, které je trhají na kusy. Podle agentury AP to ve čtvrtek řekl šéf americké vojenské rozvědky (DIA) generálporučík Vincent Stewart. Ředitel CIA má podobný názor.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové brání most Mully Abdulláha jižně od Kirkúku.

Článek

„Nějak si teď neumím představit, že se zase dají dohromady,” konstatoval generál při diskusi v jednom z panelů průmyslové konference na adresu Iráku a Sýrie, v nichž se velkých částí území zmocnili bojovníci Islámského státu.

Pokud jde o Irák, Stewart poznamenal, že má „problém si představit, že se Kurdové vrátí pod centrální vládu Iráku”, čímž naznačil, že tomu moc nevěří. K Sýrii pak řekl: „Umím si představit, že se Sýrie jednou rozpadne na dvě nebo tři části.”

To není cílem Spojených států, ale zdá se to být stále pravděpodobnější, dodal podle AP.

S jeho míněním se shoduje i názor ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johna Brennana. Ten na stejné konferenci poznamenal, že hranice obou zemí zůstávají stejné, ale vlády nad nimi ztratily kontrolu. Samozvaný chalífát vyhlášený Islámským státem překrývá hranice mezi oběma státy.

Iráčané a Syřané se podle něj nyní mnohem častěji spíše ztotožňují s kmenovou nebo náboženskou příslušností než se státní příslušností.

„Myslím, že Blízký východ projde v příštím desetiletí nebo dvou změnami, po nichž bude vypadat jinak než dnes,” prohlásil Brennan.

Reklama

Výběr článků

Načítám