Hlavní obsah

Iráčtí radikálové postříleli dvacet policistů a příslušníků domobrany

BAGDÁD

Dvě desítky lidí zabila ve středu při přestřelce v irácké provincii Dijála skupina ozbrojených mužů. Mezi oběťmi je dvanáct policistů a osm členů sunnitské domobrany, bojujících proti síti al-Kajda.

Foto: Bassim Shati , Reuters

Američtí vojáci si prohlížejí munici zajištěnou při nedávných razii v domech radikálů v Dijále.

Článek

Skupina rebelů zaútočila u vesnice Dulajmát poblíž Bákuby, která je centrem provincie Dijála. Podle policistů byli policisté a příslušníci domobrany přepadeni, když vjeli do vesnice.

Lékař z márnice potvrdil přijetí dvaceti těl obětí. „Těla byla byl od kulek proděravělá jako řešeto,“ uvedl doktor Ahmed Fuád.

Dijála je jedním z posledních velkých center odporu. Již několik týdnů probíhají operace s cílem vytlačit radikály i z ní, ty však zatím neuspěly, i když loni byli radikálové vytlačeni z okolí Bagdádu i ze sunnitské provincie Anbár.

Schválen zákon o volbách v provinciích

Rebelové zaútočili v den, kdy parlament schválil zákon o provinčních volbách. Ty se budou konat ve 14 z 18 iráckých provincií s výjimkou tří provincií v kurdské autonomní oblasti a provincie Tamím, jejímž správním střediskem je město Kirkúk. I na provincii Tamím si Kurdové činí nárok.

Jako nejzazší termín voleb byl stanoven 31. leden 2009, napsala agentura AFP s odvoláním na svého místního zpravodaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám