Hlavní obsah

Irácká armáda vyplácela 50 000 černých duší

Novinky,
Bagdád

Irácká armáda vyplácela mzdu padesáti tisícům černých duší. Odhalilo to poslední vyšetřování korupce v iráckých ozbrojených silách, o nichž informovala BBC. Ukázalo se, že tito vojáci vůbec neexistovali nebo už nebyli ve službě, přesto pobírali plat.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kolona s posilami z řad irácké armády a šíitských milicionářů míří k městu Džurf as-Sachar.

Článek

O skandálu informovala kancelář iráckého premiéra Hajdara Abádídho s tím, že podobné praktiky už byly zastaveny. Jeho mluvčí Rafid Džaburi řekl AFP: „Premiér zjistil existenci 50 000 fiktivních jmen. Během posledních pár týdnů tvrdě zasáhl, aby odhalil černé duše mezi vojáky a dostal se k jádru problému.“

Jeden ze zdrojů agentury AFP dodal, že mezi padesáti tisíci jmény byli i vojáci, kteří padli v bojích s Islámským státem nebo dezertovali.

Podle jednoho z iráckých důstojníků existují dvě základní metody, jak využívat mrtvé duše. Každý důstojník má například právo na pět strážných. Nechá si dva, zbylé tři pošle domů a jejich plat nebo jeho část si ponechá. Již dříve se objevovaly zprávy, že mnozí vojáci nechávají část své výplaty velitelům, aby mohli mít ještě další práci a nemuseli trávit čas ve službě.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Iráčané při výcviku odpalují raketu z ruského mobilního raketometu TOS 1

Podle zdroje AFP se to ale dělá i ve větší míře na úrovni brigád. Každý velitel má třicet, čtyřicet či více vojáků, kteří zůstávají doma nebo vůbec neexistují. „Aby si udržel svou práci velitele brigády, musí uplácet své nadřízené velkým množstvím peněz.“ Peníze získává právě z výplat mrtvých duší.

Rozsáhlá korupce v irácké armádě je jedním z důvodů, proč nebyla schopna čelit Islámskému státu, jenž v půlce roku dobyl značná území na severozápadě Iráku. Vojáci často prchali a ponechali na místě výzbroj, nebo ji dokonce předávali bojovníkům IS.

Spojené státy přitom utratily miliardy dolarů na budování a podporu irácké armády.

Podle iráckého ministra není IS už hrozbou

Nový irácký ministr ropného průmyslu Adil Abdulk Mahdí uvedl v pondělí pro list Daily Telegraph, že Islámský stát už není hrozbou pro irácký ropný průmysl a že země bude moci s pomocí BP a Shellu do roku 2020 zdvojnásobit produkci černého zlata.

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci ostřelují pozice Islámského státu

Podle ministra IS utrpěl v posledních týdnech značné ztráty při amerických a britských náletech a podařilo se jej zatlačit zpět. Za klíčový úspěch považuje obsazení Bajdží a zabezpečení tamní rafinérie, která je největší v zemi. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

„Nyní získáváme zpátky značná území, jsou zatlačováni zpět a nemají opěrný bod. Na zemi si bezpečnostní síly vedou velmi dobře. Máme také dobrou podporu ze vzduchu od spojenců,“ řekl ministr.

V posledních týdnech se skutečně podařilo zastavit postup Islámského státu v Iráku a mnohdy ho zatlačit zpět. Byl vytlačen nejen od Bajží i z měst Džalavlá a Saadíja na východě země. [celá zpráva]

Odražen byl i jeho pokus ovládnout celé Ramádí. Ztratil i pozice u Bagdádu, od něhož je nyní vzdálen asi 90 km. Nadále však drží Fallúdžu a velká města na severu Tirkít a Mosul.

Reklama

Výběr článků

Načítám