Hlavní obsah

Irácká armáda s pomocí milicí dobyla dvě města v provincii Dijála

Bagdád

Irácká armáda v neděli oznámila, že s podporou šíitských a kurdských milicí dobyla zpět dvě malá města na východě země a vyhnala z nich bojovníky Islámského státu. Podle agentury AP bezpečnostní zdroje v provincii Dijála v pondělí potvrdily, že v neděli večer byla obsazena města Saadíjá a Džalavlá ležící 115 kilometrů severovýchodně od Bagdádu.

Foto: Reuters

Příslušník šíitské milice se modlí před útokem na Saadíju.

Článek

„Osvobodili jsme Džalavlu a Saadíju, řekl vysoký představitel Sjednocené vlastenecké strany Kurdistánu Mala Bachtjár. Dodal, že v bojích se podařilo zabít na 50 bojovníků Islámského státu ze čtyř set, kteří města bránili.

Libanonský list Daily Star uvedl s odvoláním na zdravotnické a armádní zdroje, že padlo 23 kurdských pešmergů a příslušníků iráckých milicí. Desítky dalších jich byly zraněny.

Foto: Reuters

Zabitý bojovník IS u města Saadíja

Boje v oblasti pokračují. Povstalci se stále drží v několika ohniscích odporu poblíž obou měst.

Jde o další úspěch iráckých sil, kterým se minulý týden podařilo obsadit i město Bajdží. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle generálního tajemníka pešmergů Džabbára Javara dobytí dvou měst umožní zabezpečit kurdská města Kalar a Chanakin a otevřít silnici z Bagdádu do Chanakinu.

Islámský stát však dále postupuje v provincii Anbár, kde se navzdory americkým náletům pokouší ovládnout celé Ramádí, bráněné sunnitskými milicemi a drží několik měst a obcí okolo Bagdádu, kde podniká atentáty v šíitských čtvrtích.

Reklama

Výběr článků

Načítám