Hlavní obsah

Iráčané převzali od USA správu provincie Babylón

Novinky, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HILLA

Americká armáda předala ve čtvrtek iráckým silám další provincii. Babylón je dvanáctou z celkem osmnácti provincií, které už mají Iráčané pod svou kontrolou.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

Vládní bezpečnostní poradce Muvaffak Rubáí při slavnostním předání řekl, že další provincie budou následovat. „Irák v nejbližších dnech převezme kontrolu nad provincií Wásit a doufáme, že předání ostatních provincií bude uskutečněno v blízké budoucnosti.“

K předání došlo dva dny po střetech mezi místními šíitskými milicemi a sunnitskými kmeny, při kterých zahynulo 15 lidí. V provincii často dochází k sektářskému násilí, minulý rok v březnu tu při sebevražedném útoku zemřelo na sto lidí. Do provincie zasahuje i takzvaný Trojúhelník smrti, oblast častých útoků na americké vojáky.

Bezpečnostní situace v provincii se v poslední době zlepšila, část sunnitských vzbouřenců totiž přestala spolupracovat s bojovníky Al-Kajdy. Již počátkem září Spojené státy předaly Iráčanům provincii Anbar.

Předání proběhlo v době narůstajícího napětí v americko-iráckých vztazích, které způsobuje nejistota okolo nové bezpečnostní dohody. Irácká vláda ve středu oznámila, že bude požadovat změny v návrhu dohody. Na pobyt v Iráku mají koaliční vojska mandát OSN jen do konce lroku. Do té doby musí být podepsána nová smlouva. Iráčtí vyjednávači už americkou stranu údajně přinutili k mnoha ústupkům, ale dohoda má stále mnoho odpůrců mezi iráckými šíity i sunnity.

Reklama

Související témata:

Související články

Iráčtí šíité protestují proti dohodě s USA

V bagdádských ulicích v sobotu protestovaly desítky tisíc iráckých šíitů proti nové americko-irácké bezpečnostní dohodě. USA podle ní budou mít právo ponechat...

Výběr článků

Načítám