Hlavní obsah

Iráčana, který hodil boty na Bushe, přivítali u soudu potleskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Bagdádu začal ve čtvrtek soud s iráckým novinářem Muntadarem Zajdím, který v prosinci na tiskové konferenci mrštil svými botami po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Zajdí je obviněn z napadení zahraničního vůdce a hrozí mu až 15 let vězení. Soud byl odročen na 12. března kvůli výslechu premiéra.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Zajdí, který je zaměstnancem káhirské satelitní televize Al-Bagdadíja, k soudu přišel oblečený v černé košili, khaki vestě a s iráckou vlajkou kolem ramen. Při jeho příchodu začali členové jeho rodiny i další přítomní v sále hlasitě tleskat. Ženy radostně výskaly. Zněla hesla  připomínající památku imáma Alího, nejvýznamnější osobnosti šíitské větve islámu.

"Rozhodli jsme se kontaktovat kabinet premiéra (Núrího Málikího), abychom zjistili, zda návštěva amerického exprezidenta byla oficiální, nebo neoficiální. Proto odkládáme líčení na 12. března," vysvětlil soudce Abdal Ámir Hasan Rubáí.

Proces se hned v úvodu pozdržel, protože Zajdí požadoval svůj už tak rozsáhlý tým obhájců rozšířit o další dva advokáty. Soudce si vyžádal přestávku.

Šéf týmu obhajoby dal ještě před zahájením procesu najevo, že bude požadovat zproštění. "Už jste někdy slyšel, že by někdo byl zabit botou?" uvedl už v prosinci advokát Dhija Sádi a dodal: "V Evropě házejí vejce a shnilá rajčata, v Iráku se vyjadřuje opovržení házením bot.“

Proces se měl původně konat už v prosinci, ale obhajoba si vymohla odklad a žádala přeformulování obžaloby, aby byl Zajdí souzen za urážku. V tom jí soud nevyhověl a Zajdí bude souzen za útok na zahraničního politického činitele.

Devětadvacetiletý novinář Zajdí hodil boty po Bushovi na tiskové konferenci 14. prosince v Bagdádu, kam se Bush přijel rozloučit před lednovým vypršením svého mandátu. Zajdí po něm hodil obě boty a křičel na něj že je to polibek na rozloučenou psovi.

:. Irácký novinář hodil po Bushovi boty Reuters/Stream

Bush se botám vyhnul. Incident vzbudil na celém světě velkou pozornost a Arabové Zajdího oslavovali. Podle obhajoby si Zajdí za svým činem stojí a nenabídne Bushovi omluvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám