Hlavní obsah

Izraelce zabila protitanková střela vypálená z Gazy, na Izrael mířilo přes tisíc raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Střety mezi Palestinci a Izraelci si ve středu ráno vyžádaly další oběť na straně Izraele, když hnutí Hamás vypálilo na kolonu aut protitankovou raketu, uvedl list The Jerusalem Post. Jde už o šestou izraelskou oběť. Celkem si střety vyžádaly na 45 obětí. Z pásma Gazy bylo vypáleno na Izrael od pondělí přes 850 raket, dalších 200 jich hranici nedokázalo překonat.

Živě: Z pásma Gazy bylo vypáleno na Izrael od pondělí přes 850 raketVideo: AP/Reuters

 
Článek

Protitanková střela Kornet byla vypálena na jeep, který jel u vesnice Netiv Ha´Asara. V té bylo kvůli nočnímu ostřelování vydáno varování, aby lidé nevycházeli, protože může přijít další minometná a raketová palba. Krátce poté, co bylo varování zrušeno, zasáhla raketa auto a zranila v něm několik lidí. Jeden z nich později zemřel. Ruské střely Kornet používá libanonský Hizballáh, od kterého je zřejmě získal Hamás. Hnutí se k útoku přihlásilo.

Izrael také ve středu sestřelil dron vypuštěný z Gazy a pak podnikl nálet na dům vysokého představitele Hamásu Salah Damhana, který sloužil jako sklad zbraní.

V Tel Avivu se ve středu brzy ráno znovu rozezněly sirény, podle izraelské armády je město opět pod palbou raket vyslaných z palestinského pásma Gazy. Hnutí, které tam vládne, předtím oznámilo, že na Izrael vystřelí přes 200 raket v odpověď na izraelské nálety na obytné domy, napsala agentura AFP. Z pásma Gazy bylo vypáleno na Izrael od pondělí přes 850 raket.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izrael vypálil rakety na palestinské Pásmo Gazy.Video: Reuters

Ozbrojené křídlo Hamásu v prohlášení uvedlo, že „nad město Tel Aviv vysílá 110 raket” a dalších 100 raket směrem k Beer Ševě na jihu Izraele v odvetě za „izraelské útoky vůči budovám, které obývají civilisté”.

Hamás vypálil na Izrael 130 raket, nebe nad Tel Avivem chrání Iron Dome

Blízký a Střední východ

Nad Tel Avivem se podle tiskových agentur ozývaly výbuchy. Ve městě Lod na předměstí Tel Avivu propukly nepokoje mezi arabskou menšinou. List The Jerusalem Post informoval, že v Lodu raketa zasáhla vůz s 52letým Chalílem Avadem a jeho 16letou dcerou Nadín, a dodal, že šlo o čtvrtou a pátou oběť na izraelské straně. Dvě ženy zemřely v úterý odpoledne v Aškelonu a jedna v Rizon Lezionu.

Rakety odpálené z Gazy zabily v izraelském Aškelonu dvě ženy

Blízký a Střední východ

Při nepokojích v 77tisícovém městě, kde žije 23 tisíc Arabů, byly podle izraelských médií zapáleny tři synagogy a několik podniků. Premiér Benjamin Netanjahu ráno vyhlásil ve městě, které sousedí s mezinárodním Ben Gurionovým letištěm, nouzový stav a vyslal tam vojáky ze Západního břehu Jordánu.

Izraelské údery

Izrael ve středu ráno podle agentury Reuters podnikl několik stovek vzdušných úderů na Pásmo Gazy, podle Jeruzaléma mířily na cíle Hamásu. Reportér agentury AP uvedl, že při náletech byla zasažena i devítipatrová budova, ve které se nacházela zubní ordinace a byty.

Další násilí v Pásmu Gazy. Izrael zasáhl 130 cílů, 15 Palestinců zemřelo

Blízký a Střední východ

V Pásmu Gazy zemřelo 39 lidí včetně 12 dětí. Dalších 220 lidí bylo zraněno, uvedly místní úřady.

Současnému konfliktu, který je podle agentury Reuters největší od roku 2014, předcházelo několik dní napětí v Jeruzalémě a pondělní policejní zásah proti protestujícím Palestincům na Chrámové hoře. Zraněno tam bylo několik stovek osob.

Další potyčky s Palestinci v Jeruzalémě, policisté nasadili vodní dělo

Blízký a Střední východ

Výzva OSN

„Okamžitě zastavte palbu. Napětí stoupá k úplné válce. Lídři na obou stranách musí vzít na zodpovědnost situaci uklidnit,” napsal na Twitteru zmocněnec OSN pro Blízký východ Tor Wennesland.

Reklama

Výběr článků

Načítám