Hlavní obsah

Evropa si za příliv migrantů může sama, tvrdí syrský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Evropa má sama vinu na současném přílivu uprchlíků ze Sýrie. Podle agentury AP to ve čtvrtek uvedl ministr informací vlády syrského prezidenta Bašára Asada Umrán Zuabí. Kontinent prý svou politikou podporoval protisyrské skupiny a situace nakonec vedla k migrační vlně.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Lidé, především Syřané, čekají na vlak do Švédska.

Článek

Syřané podle Zuabího prchají ponejvíce z oblastí ovládaných protivníky Asadova režimu. Proti Damašku stojí kromě demokratické opozice, jejíž povstání stálo na počátku občanské války v Sýrii, také radikální islamisté z organizace Islámský stát (IS) a konkurenční fronta An-Nusra napojená na teroristickou síť Al-Káida.

Evropské země, které do Sýrie "poslaly teroristy" a "uvalily na syrský lid hospodářské sankce", musejí převzít podle Zuabího plnou zodpovědnost za svou protisyrskou politiku, jejímž důsledkem je prý právě současná migrační vlna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Země Evropské unie tvrdě kritizují autoritářský režim Bašára Asada, proti němuž v roce 2011 povstala opozice. Následná válka stála podle posledních odhadů život přes 250 000 lidí. Na útěku je v současnosti až 12 miliónů Syřanů, z toho osm v rámci hranic své země.

Asi čtyři milióny lidí přebývají v uprchlických táborech především v sousedních zemích - Turecku, Jordánsku a Libanonu. Desetitisíce se jich v poslední době ale vydaly do Evropy.

"Kterýkoli Syřan se může do své země ze zahraničí vrátit, kdykoli bude chtít," uvedl rovněž Zuabí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám