Hlavní obsah

Eskalace konfliktu v Sýrii: Rusko vyslalo fregaty se střelami s plochou dráhou letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie
Aktualizováno

Nejméně 33 tureckých vojáků zahynulo a další tři desítky byly zraněny během náletu syrských vládních sil v Idlibu na severozápadě Sýrie, napsal turecký list Hürriet s odvoláním na informace Rahmi Dogana, guvernéra sousední turecké provincie Hatay. Rusko tvrdí, že turečtí vojáci zabití v Sýrii byli mezi útočícími povstalci. K Sýrii míří dvě ruské fregaty Admirál Makarov a Admirál Grigorovič se střelami s plochou dráhou letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské nálety v Idlibu Video: Reuters

 
Článek

Obě lodě jsou podle mluvčího ruské černomořské flotily Alexeje Ruleva vyzbrojené „vysoce přesným raketovým komplexem Kalibr-NK“. V současné chvíli propluly Bosporským a Dardanelským průlivem. Fregaty se mají přidat k plavidlu stejného druhu Admirál Essen, jež „plní úkoly ve Středozemním moři od prosince 2019“.

Agentura Interfax poznamenala, že lodě Admirál Makarov a Admirál Grigorovič se už dříve u syrských břehů nejednou zapojily do ruské operace proti povstalcům.

Oběti náletu v Idlibu

„Zranění vojáci jsou po útoku ve velmi vážném stavu v nemocnicích,“ uvedl Rahmi Doğan, guvernér turecké provincie Hatay.

Turecko reagovalo na nálet syrských vládních vojsk odvetnou palbou ze vzduchu i země. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svolal ještě ve čtvrtek do prezidentského paláce v Ankaře jednání. Schůzka za zavřenými dveřmi trvala přes šest hodin a protáhla se až do pátečních ranních hodin.

Ministr obrany Hulusi Akar odjel po jednání u prezidenta na turecko-syrskou hranici. Spolu s dalšími armádními veliteli řídí operace proti syrským vládním cílům z turecké provincie Hatay, která sousedí se Sýrií.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Turecko v uplynulých měsících vyslalo do severozápadní Sýrie tisíce vojáků a těžkou vojenskou techniku na pomoc povstalcům, kteří vzdorují ofenzivě Ruskem podporované armády syrského prezidenta Bašára Asada. Syrští povstalci ve čtvrtek dobyli zpět severosyrské město Sarákib.

Ofenzíva syrské a ruské armády začala loni v prosinci. Jejím cílem je získat Idlib pod kontrolu režimu prezidenta Bašára Asada. Většinu provincie zatím mají v rukou islámští radikálové a oponenti syrské vlády, z nichž některé podporuje Turecko.

Sýrie nesplnila turecké ultimátum, Erdogan chce ovládnout vzdušný prostor na Idlibem

Blízký a Střední východ

Ankara opakovaně žádá, aby se syrská armáda stáhla od tureckých pozic v Idlibu. Prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu řekl, že Turecko z těchto míst neustoupí. Cílem syrské ofenzívy je kromě jiného zabezpečit klíčové trasy mezi Damaškem a severosyrskými městy, zejména Aleppem, druhým největším městem země.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je situací v Idlibu velmi znepokojeno a že stojí při Turecku, které je spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Washington zároveň vyzval Damašek a jeho ruské a íránské spojence, aby ofenzivu v Idlibu okamžitě ukončili.

Spuštění turecké operace v syrském Idlibu je jen otázkou času, hrozí Erdogan

Blízký a Střední východ

Hluboké znepokojení z eskalace násilí vyjádřil také generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň vyzval k okamžitému klidu zbraní. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj stále větší eskalace bojů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se setkal s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Cavusogluem a rovněž odsoudil syrské a ruské nálety. Zároveň Stoltenberg vyzval Damašek a Moskvu, aby ofenzivu ukončily.

Reklama

Výběr článků

Načítám