Hlavní obsah

Erdoganova strana bojuje o Istanbul, na její žádost se přepočítávají hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Po těsných víkendových volbách v Istanbulu, kde ohlásily vítězství jak vládní Strana rozvoje a spravedlnosti (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, tak opoziční republikánská CHP, se na základě žádosti AKP přepočítávají hlasy v 19 okrscích, uvedl list Hürriyet.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Kandidát republikánů na istanbulského starostu Ekrem Imamoglu.

Článek

Ve třech okrscích se budou přepočítávat všechny hlasy, ve zbylých jen podezřelé. Důvodem je, že voliči náhodou nebo záměrně zaškrtli více stran nebo že nebyla na lístcích razítka.

V průběžných výsledcích vedl kandidát republikánů Ekrem Imamoglu, který nakonec uvedl, že vyhrál o 27 000 hlasů. Turecký prezident pak pohrozil, že výsledky napadne.

AKP ale tvrdí, že vyhrál její kandidát, bývalý premiér Binali Yildirim. Ve městě dokonce nechala AKP vylepit plakáty, kde jsou Erdogan s Yildirimem a textem, že děkují Istanbulu za zvolení.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Plakát, kde prezident Recep Tayyip Erdogan a kandidát na starosti Istanbulu Binali Yildirim děkují městu za své zvolení

„Není to slušné chování. Máme výsledky od volební komise a víme, kdo vede,“ řekl BBC Imamoglu. Vyzval také, aby se přepočítávání hlasů nekonalo a Erdogan uznal porážku ve městě, odkud pochází a kde byl starostou.

„Až do včerejška vláda a vládnoucí strana tvrdila, že Turecko má nejvěrohodnější volební systém, a vychvalovali jej. V době voleb byl ve službě ve volebních místnostech milion lidí. Kdyby tam bylo něco podezřelého, zaznamenali by to a napsali by o tom zprávu, což je oficiální postup,“ dodal Imamoglu pro BBC.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kandidát tureckých republikánů na starostu Istanbulu Ekrem Imamoglu v mausoleu Mustafy Kemala Atatürka

Opozice upozorňuje, že hlasovací lístky bez razítka byly akceptovány i v referendu v roce 2017, které změnilo v zemi parlamentní systém na prezidentský, a její námitky v tomto směru byly odmítnuty.

AKP v komunálních ztratila Ankaru a nechce přijít o Istanbul. Jak ale podotkl Imamoglu: „Všechno končí. Strany, vlády i sám život. Erdogan je u moci 17 let. Jsou tu problémy a věci, co se nám nelíbí – ale je to politický úspěch. Ale jednou taky nastane konec.“

Reklama

Výběr článků

Načítám