Hlavní obsah

Turecký prezident napadne výsledky místních voleb

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci na pondělí varoval, že jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) napadne výsledky nedělních místních voleb všude, kde to bude potřeba. Vládní strana sice spolu s koaliční MHP získala přes půlku radnic, ale utrpěla porážku v metropoli Ankaře a zřejmě i v Istanbulu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan řekl, že AKP se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) získala 56 procent křesel starostů, o něž se v nedělních volbách hrálo. Sama AKP získala 44 procent hlasů, ale utrpěla několik významných porážek. MHP pak 7,46 procenta, uvedl list Hürriyet.

Šéf opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu v noci prohlásil, že kandidáti jeho strany zvítězili mimo jiné ve všech třech největších městech Turecka, tedy v Istanbulu, v hlavním městě Ankaře a také v Izmiru, který drží už léta. Celkem dostali třicet procent hlasů.

Výsledek v Istanbulu je velmi těsný a vítězství si připisují AKP i CHP. Kandidát na istanbulského starostu Ekrem Imamoglu z CHP ráno tvrdil, že souboj o úřad starosty Istanbulu vyhrál o více než 29 000 hlasů a že tento náskok už není možné stáhnout.

Symbolický význam

Ekrem Imamoglu (CHP) získal podle volební komise 4,16 milionu hlasů a jeho rival z AKP, expremiér Binali Yildirim, dostal 4,13 milionu hlasů. Informovala o tom agentura Reuters. Výsledek ale zatím není konečný, sečteno je více než 99 procent hlasů.

Agentura Anadolu oznámila, že podle neoficiálních výsledků bude starostou Ankary kandidát opoziční strany Mansur Yavaş (CHP). Po sečtení 99 procent výsledků měl Yavaş 50,9 procenta hlasů a jeho rival z AKP Mehmet Özhaseki jen 47,1 procenta hlasů. Vládní AKP nicméně zvítězila ve většině z ankarských čtvrtí, uvedla agentura AP.

AKP už uvedla, že na výsledky voleb v Istanbulu i Ankaře podá stížnost.

Místní volby, jichž se účastnilo 84,5 procenta voličů, jsou v době krize tureckého hospodářství považovány za test obliby autoritativního vůdce. Radnice dvou největších tureckých měst, v nichž AKP či její předchůdci vládnou již téměř čtvrt století, mají pro Erdogana velký symbolický význam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám