Hlavní obsah

Jordánsko chce vymazat IS z povrchu země, koaliční nálety zničily dvacet procent zázemí islamistů

• Aktualizováno

Jordánské letectvo za poslední tři dny provedlo 56 náletů na pozice Islámského státu (IS) na severu Sýrie. Útoky jsou odpovědí na nedávnou vraždu zajatého jordánského pilota. Podle velitele letectva je Jordánsko odhodlané IS zničit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánské nálety na Islámský státVideo: Reuters

 
Článek

„Dosáhli jsme toho, co jsme si předsevzali. Zničili jsme logistická centra, skladiště zbraní a zaměřili jsme se na úkryty jejich bojovníků,“ prohlásil v neděli velitel jordánského letectva generál Mansúr al-Džbúr.

Jordánsko zintenzivnilo nálety na pozice IS ve čtvrtek jako odpověď na brutální vraždu pilota Maáze Kasásby, kterého islamisté upálili zaživa. Video zveřejnili 3. února, Kasásbu ale zřejmě zabili už začátkem ledna. [celá zpráva]

„První den jsme zničili 19 cílů, druhý den pak zbraně, pohonné hmoty a vybavení tak, jak jsme si to stanovili. Třetí den jsme útočili na objekty, v nichž členové IS jedí a spí. Budeme v útocích pokračovat, nikoli stejným tempem, avšak podle našich plánů," prohlásil al-Džbúr.

Foto: Jordan TV, ČTK/AP

Snímek z náletu jordánského letectva na pozice Islámského státu v Sýrii

„Jsme odhodlaní vymazat je z povrchu zemského,“ dodal. Jordánsko je součástí koalice, která podniká nálety na IS. V posledních pěti týdnech bylo podle al-Džbúra při společných úderech zabito 7000 radikálů.

Jordánsko dosud provedlo téměř pětinu úderů proti IS v Sýrii v rámci Američany vedené koalice, uvedl generál al-Džbúr. Podle amerického představitele citovaného agenturou Reuters už spojenecké nálety zničily téměř 20 procent kapacit radikálů.

Pomoc ze Spojených arabských emirátů

Cílem útoků je podle šéfa jordánského letectva zasáhnout vůdce IS Abú Bakra al-Bagdádího, zastavit jejich obchod s ropou a zničit výcviková střediska, vojenské posádky i velitelská stanoviště.

Země má v současnosti k dispozici čtyřicítku letounů F-16. V následujících dnech očekává letku stejného typu strojů ze Spojených arabských emirátů, které by se měly připojit k jordánskému letectvu a útočit na IS, uvedly v sobotu tamní úřady.

Jordánský král Abdalláh II. po zveřejnění videa s upálením řekl, že jeho země pilotovu smrt pomstí. Vyzval armádní velitele, aby se připravili na to, že království znásobí svou účast v bojích proti radikálům.

Mnoho Jordánců se ale podle agentury Reuters obává, že zesílení útoků na IS může v zemi vyvolat odplatu ze strany radikálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jordánsko popravilo teroristku Rišávíovou

Jordánsko ve středu za svítání popravilo iráckou extremistku Sadžídu Rišávíovou a dalšího iráckého radikála Zijáda Karbúlího. Oba byli oběšeni, uvedla BBC....

Výběr článků

Načítám