Hlavní obsah

Egyptská armáda pronásleduje radikály na Sinaji, spojila se s beduíny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská armáda oznámila, že v pátek zadržela devět islámských radikálů a začala uzavírat tunely, které vedou ze Sinaje do pásma Gazy. Podle BBC se také domluvila na spolupráci s beduíny, aby se omezilo pašování zbraní v oblasti.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptské rypadlo chráněné obrněným transportérem likviduje tunel do pásma Gazy.

Článek

Jednání s beduíny uspěla, uvedl ministr vnitra Ahmad Gamal Din a dodal: "S pomocí lidu Sinaje mise uspěje." Šejk Atif Zajíd z beduínského kmene Rišád potvrdil dohodu a další kmenový vůdce Abú Marzuka dodal, že souhlasí i s ničením tunelů: "Ať se Hamás rozčílí, to nás neznepokojuje. Jsme proti pašování, i když jsme i proti obklíčení (pásma Gazy)."

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptská obrněná technika na Sinaji

Egyptská armáda podniká tento týden akci proti islámským radikálům, protože v neděli zabili 16 jejích pohraničníků v Rafahu. [celá zpráva]

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Na Sinaj podnikla i nálety a vyslala tam posily včetně obrněných jednotek. Ke střetům došlo u vesnice Tuma a města Aríš. [celá zpráva]

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Tunel na Sinaji vedoucí do pásma Gazy

Hlavně se ale míní soustředit na uzavření desítek tunelů vedoucích pod hranicí do Gazy. Těmi nejen do pásma, které ovládá radikální hnutí Hamás, proudí zbraně a zřejmě je využívají i bojovníci k výpadům, při nichž se přesunou na Sinaj a z egyptské strany hranice útočí na Izrael. Tunely pak použijí i k rychlému stažení.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptská obrněná technika na Sinaji

Přestože egyptské Muslimské bratrstvo, jehož strana je v Egyptě nejsilnější, obvinilo z nedělního útoku na vojáky izraelskou tajnou službu Mossad, egyptská armáda i izraelské ozbrojené síly se shodují, že do útoku jsou zřejmě zapleteni palestinští radikálové, i když nelze vyloučit, že na Sinaji působí i mladí příznivci al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám