Hlavní obsah

Egyptská armáda pohrozila zásahem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptská armáda vyzvala v sobotu k zahájení dialogu, který by vyřešil aktuální krizi v zemi poté, co si prezident Muhammad Mursí usurpoval moc. Pokud by se ale nenašlo řešení, tak zasáhne, aby zastavila Egypt před pádem do propasti. Je to první prohlášení armády od začátku krize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egyptská armáda hrozí kvůli demonstracím zásahem Video: Reuters

 
Článek

Egyptská armáda během posledních protestů poté, co Mursí dekretem soustředil moc do svých rukou, zachovávala neutralitu, i když prezident povolal tanky na ochranu paláce před demonstranty. Armáda také vyzvala k ochraně veřejných institucí a nevinných lidí.

„Ozbrojené síly přijaly svou odpovědnost ochránit vyšší zájmy země a zabezpečit a ochránit její klíčové úkoly, veřejné instituce a zájmy nevinných občanů,“ uvedl v televizi mluvčí armády a dopadů „ Ozbrojené síly podporují dialog, který je nejlepším a jediným způsobem, jak dosáhnout konsensu. Opak nás strhne do temné propasti, což skončí katastrofou a to je něco, co si nemůžeme dovolit.“

Prohlášení armády, které podle vojenského zdroje neznamená návrat ozbrojených složek do politiky, přivítal jako vyvážené jeden z vysoce postavených členů Muslimského bratrstva, které Mursímu dopomohlo k moci.

Podle agentury Reuters egyptský prezident brzy schválí nařízení, které umožní armádě přijít na pomoc policii při udržování pořádku a při ochraně základních státních institucí. Návrh, který dává armádě pravomoc zatýkat, již prý schválil kabinet.

Protesty pokračují

I v sobotu v Káhiře protestují sekulární odpůrci prezidenta, kteří odmítají dialog s Mursím, dokud nezruší zmíněný dekret. Opoziční Národní Fronta národní spásy odmítla Mursího nabídku zúčastnit se v sobotu rozhovorů všech politický sil. Nositel Nobelovy ceny míru Muhammad Baradej na Twitteru napsal: "Chceme dialog, který není postaven na ukazování svalů a uplatnění fait accompli.“ [celá zpráva]

V sobotu přesto zahájil Mursí slibovaný národní dialog s asi 40 politiky a dalšími veřejně činnými osobami. Podle agentury DPA se však jednání ze známých aktivistů zúčastnil pouze liberál Ajman Núr, většina ostatních opozičních předáků odřekla.

Mursí už naznačil ochotu k jednomu dobrému ústupku, jímž je odložení referenda o nové ústavě, kterou narychlo schválil ústavodárný sbor. [celá zpráva]

Jeho legitimitu přitom chtěl zpochybnit ústavní soud, protože ve sboru převažovali muslimští radikálové. Jeho dekret to ale soudu zakázal, což je důvod, proč soudci odmítají dozírat na průběh referenda.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám