Hlavní obsah

Krize v Egyptě trvá, soudci se nepodřídili uzurpátorskému prezidentovi

– Káhira
Novinky,

Egyptští soudci podle BBC odmítli dohlížet na průběh referenda o nové ústavě, které se uskuteční za dva týdny. Rozhodnutí egyptského Klubu soudců přišlo v rámci pokračující konfrontace mezi Nejvyšším ústavním soudem a islamistickými příznivci prezidenta Muhammada Mursího, který soustředil pomocí dekretu veškerou moc do svých rukou.

Foto: ČTK/AP

Odpůrci prezidenta Mursího neustávají v protestech.

Článek

Nejvyšší ústavní soud přerušil svou práci na protest proti tomu, že nemůže prověřit legitimitu ústavodárného sboru, který sestavil novou ústavu. V něm měli absolutní převahu islámští radikálové.

Několik hodin poté Klub soudců oznámil, že nebude dozírat na referendum o ústavě. „Rozhodli jsme se bojkotovat dozor nad referendem o ústavě, které se uskuteční 15. prosince,“ řekl mluvčí klubu Ahmad Zind. „Tento protest je odpovědí na to, čemu se říká ústavní dekret, a potrvá, dokud nebude dekret zrušen,“ dodal.

Absolutistický despota Mursí 

Mursí soustředil 22. listopadu svým dekretem moc zcela do svých rukou. [celá zpráva]

Dekret stanoví, že jakékoli rozhodnutí prezidenta nemůže být zrušeno žádnými úřady ani soudními, že žádný justiční orgán nemá právo rozpustit parlament a Nejvyššímu ústavnímu soudu upřel právo rozhodnout o legitimitě ústavodárného výboru, v němž dominují islamisté. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Nejvyšší ústavní soud měl původně rozhodnout o rozpuštění ústavodárného sboru i horní komory parlamentu, v tom mu ale dekret zabránil.

Od vyhlášení dekretu zmítají zemí protesty, v jejichž jádru je střet mezi Muslimským bratrstvem, z jehož lůna pochází Mursí, a sekulárními politiky a soudci. Mursí už prohlásil, že dekret bude mít jen dočasnou platnost, uspíšil ale přijetí nové ústavy vycházející z práva šaría. [celá zpráva]

V úterý se má konat další velká demonstrace proti prezidentovi a referendu o ústavě. Mursí slíbil, že se referendum neuskuteční, dokud nebude dosaženo národního konsensu. „Fronta národní spásy odsuzuje neodpovědné jednání prezidenta republiky, který svolal referendum, a nezákonné ústavě, kterou odmítá velká část jeho lidu,“ uvedla aliance opozičních skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám