Hlavní obsah

Egypt schválil návrh nové ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptské ústavodárné shromáždění schválilo v pátek návrh nové ústavy. Informovala o tom agentura Reuters. Dokument dostane nyní k posouzení prezident Muhammad Mursí. Ten poté ústavu, podle které hlavním zdrojem legislativy v zemi zůstávají principy islámského práva šaría, předloží Egypťanům v referendu.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

"Dokončili jsme práci na egyptské ústavě. Dnes v rozumnou hodinu zavoláme prezidentovi, abychom ho informovali, že shromáždění splnilo svůj úkol a návrh ústavy je hotov," oznámilo brzy ráno ústavodárné shromáždění. Schvalovací proces, během něhož členové sboru hlasovali o každém z 234 článků návrhu ústavy zvlášť, začal ve čtvrtek a trval 19 hodin.

O návrhu ústavy mělo shromáždění hlasovat původně až v polovině prosince. Mursí, který vydáním dekretu soustředil do svých rukou veškerou moc, ale proces urychlil. Opozice přitom volala po změně ústavodárného shromáždění, neboť v něm mají absolutní převahu islamisté. Na protest proti tomu odešli i zástupci křesťanů.

Návrh vychází ze šaríi, protože Mursí je z Muslimského bratrstva. Nyní čelí krizi, protože desítky tisíc lidí protestují proti tomu, že si soustředil dekretem moc do svých rukou. Tvrdí, že tak chce ochránit revoluci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám