Hlavní obsah

Džihádisté v Sýrii unesli téměř 150 kurdských dětí

Damašek

Islámští radikálové, kteří nyní bojují v severním Iráku, unesli v Sýrii 145 kurdských dětí. Informovala o tom ve středu syrská exilová opozice. Rodiče se obávají, že islamisté vystaví děti intenzivnímu školení o islámu a připraví je na sebevražedné útoky.

Foto: Profimedia.cz

Radikální islamisté v Sýrii.

Článek

Podle agentury ANSA byly děti uneseny mezi Halabem a Minbadžem na severu Sýrie 29. května, když se vracely ze školy, kde skládaly zkoušky.

Únosci byli z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), což je skupina vyznávající ideologii Al-Káidy. Na severu Sýrie a Iráku chce ustavit chalífát. V rukou už má velkou část severovýchodních oblastí Sýrie a týden obsazuje sever Iráku.

Pěti dětem, které byly ve skupině, se podařilo uprchnout a po návratu domů řekly, že jim únosci dávali lekce o svaté válce proti nepřátelům boha a odpadlíkům. Rodiče zbylých rukojmích se bojí, že únosci děti připravují na sebevražedné operace.

Bombardování tábora

Boje v Sýrii stále pokračují. Armádní vrtulníky podle dnešní zprávy Reuters bombardovaly uprchlický tábor u jordánské hranice a zabily přitom 20 lidí. Většina z nich byly ženy a děti. Na tábor prý spadly takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné výbušninami a střepinami. Sýrie je za používání této špatně zaměřitelné munice ve světě kritizována.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetřuje případy použití chlóru v Sýrii. Ve své zprávě, k níž získala přístup agentura AFP, uvádí, že její vyšetřovatelé dospěli k závěru, že v Sýrii byly použity toxické látky dráždící dýchací cesty, tedy i chlór. Jejich použití bylo prý systematické. Vyšetřovatelé OPCW byli v Sýrii od začátku května. Sýrie se loni zavázala, že se zbaví svých chemických zbraní. Měla je vyvézt a nechat zničit mimo své území do 30. června. Osm procent tohoto arzenálu je ale stále v Sýrii a OPCW, která má na likvidaci dohlédnout, už nepočítá s tím, že se termín stihne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám