Hlavní obsah

Džihádisté cestují na bojiště ve výletních lodích, aby obešli kontroly

Islámští radikálové, kteří se vydávají bojovat do oblasti konfliktů na Blízkém východě, obcházejí kontroly tím, že cestují po moři na turistických lodích. Upozornila na to mezinárodní policejní organizace Interpol. Podle ní by se měla zpřísnit kontrola cestujících v námořní dopravě, aby problém nepřerostl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Používají výletní lodě, aby se do těch oblastí dostali, protože vědí, že letiště jsou bedlivě sledována,“ řekl agentuře ředitel protiteroristického oddělení Pierre St-Hilaire. „Máme důkazy, že zvláště lidé z Evropy cestují většinou do (tureckého přístavu) İzmitu a dalších míst,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Turecko je přestupní stanicí pro bojovníky směřující do Sýrie i Iráku. Turecké úřady uvedly, že v uplynulých měsících vyhostily stovky lidí zadržených na letištích a autobusových nádražích pro podezření, že se chtějí přidat k islámským extremistům v sousedních zemích.

Interpol neupřesnil, kolik lidí se vydalo do války na lodi. Mořské trasy ale údajně začali radikálové využívat teprve zhruba před třemi měsíci.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

OSN odhaduje, že v řadách organizace Islámský stát a dalších extremistických skupin v Sýrii a Iráku bojuje 15 000 cizinců z více než 80 zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám