Hlavní obsah

Do Sýrie vjela turecká vojenská kolona, při přestřelce zemřelo deset lidí

– Ankara/Londýn

Desítka vojáků padla v pondělí ráno při vzájemném ostřelování syrských a tureckých jednotek v provincii Idlib. Syrské dělostřelectvo pálilo na velkou kolonu tureckých vojáků, která vjela do Idlibu, a zabilo čtyři turecké vojáky, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan okamžitě slíbil odvetu. Při následné palbě Turků padlo šest Syřanů, uvedla organizace SOHR.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký vojenský konvoj vstoupil do rebely ovládaných částí Sýrie

Článek

„Odpovídali jsme na tyto útoky a budeme v tom pokračovat, ať už to udělá naše dělostřelectvo, nebo minomety. Jsme odhodláni pokračovat v našich operacích na zajištění bezpečnosti naší země, našeho lidu a našich bratří v Idlibu,“ řekl Erdogan.

Turecko dodalo, že palba syrské armády byla vedena proti jeho jednotkám vyslaným jako posily. Ty měly podpořit turecké jednotky, které už jsou v oblasti a mají bránit eskalaci bojů. Jejich přesun byl podle Turecka oznámen předem.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

 Útok na tureckou kolonu s tanky 

Syrská armáda zahájila podle agentury AP palbu den poté, co do provincie Idlib vjel velký turecký vojenský konvoj. Jeho součástí byly nejen kolové obrněné transportéry Kipri, ale taky modernizované tanky M60 Patton.

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že padli nejméně čtyři turečtí vojáci a jeden z devíti zraněných je v kritickém stavu. Dodalo, že turecká armáda na ostřelování okamžitě odpověděla a zničila cíle v oblasti Idlibu.

Podle Erdogana bylo zabito 30 až 35 syrských vládních vojáků. Exilová organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje z Británie prostřednictvím svých zdrojů, podle agentury AFP uvedla, že turecká armáda v reakci na ostřelování svých jednotek zabila šest syrských vojáků a dalších 20 zranila. Syrská média se zatím nevyjádřila.

Foto: ČTK/AP

Syrský voják pálí z minometu.

Střet připomíná podobný ze srpna loňského roku, kdy Turecko vyslalo kolonu k vlastnímu pozorovacímu postu číslo 9 u města Murak. Ten se stal terčem náletů, protože Damašek dospěl k závěru, že nejde o vyslání posil, ale o podporu radikálů držících provincii Idlib.

Turecká kolona obrněnců v Sýrii se stala terčem náletu

Blízký a Střední východ

V oblasti na základě dohody s Ruskem a Íránem zřídilo Turecko 12 pozorovacích stanovišť. V prosinci bylo obklíčeno postupujícími syrskými vládními vojsky další.

Radikálové útočili v syrské provincii Idlib. Zemřelo 40 syrských vojáků

Blízký a Střední východ

Nyní zbyly na území kontrolovaném vzbouřenci poslední tři posty, zbylé už jsou na území osvobozeném syrskou armádou. Ta koncem ledna zahájila další postup proti radikálům v Idlibu poté, co odrazila útok islamistů z militantní skupiny Haját Tahrít aš-Šám. Minulý týden osvobodila Maarat an-Numán.

Syrští vojáci osvobodili Maarat an-Numán, vzbouřenci tam zranili ruskou reportérku

Blízký a Střední východ

 Boj o dálnici M5

O víkendu syrská armáda dále postupovala a po tvrdých bojích osvobodila tři vesnice na jihovýchodě provincie Idlib, když rozšířila své operace k městu Sarakib. Ten leží stejně jako Maarat an-Numán na dálnici M5 spojující Aleppo s Damaškem.

Podle místních obyvatel radikálové z bývalé Fronty an-Nusra stáhli ze Sarakibu své rodiny blíže k tureckým hranicím a opustili některé pozice, aby neutrpěli porážku.

Syrské vládní jednotky postupovaly i na jihozápadě sousední provincie Aleppo, když se jim podařilo odvrátit výpad radikálů s auty naloženými výbušninami. Cílem je opět ovládnout silnici M5.

Reklama

Výběr článků

Načítám