Hlavní obsah

Covid se objevil v syrském Idlibu plném uprchlíků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Idlib/Damašek

V syrské provincii Idlib, kterou jako jedinou ještě ovládají vzbouřenci, byl potvrzen první případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Vyvolalo to obavy z epidemie v guvernorátu, který je plný uprchlíků a kontrolují ho vzbouřenci, většinou sunnitští radikálové, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Syrská dívka v uprchlickém táboře Báb an-Núru, kde probíhala desinfekce.

Článek

Koronavirem se nakazil lékař, který působil v nemocnici v Idlibu u tureckých hranic. Zdravotnické zařízení bylo uzavřeno, uvedla Světová zdravotnická organizace. Nyní se zjišťují kontakty lékaře, který se sám izoloval.

Humanitární organizace už několik měsíců varují před rizikem, že se v Idlibu může objevit covid-19. Od loňského dubna tam před ofenzívou vládních vojsk uteklo přes 1,2 milionu Syřanů. Vzniklo tam na 200 uprchlických táborů, které jsou přeplněné a nemají adekvátní sanitaci. Mnohdy je v jedné místnosti 50 lidí a jeden stan slouží čtyřem rodinám.

V celém Idlibu žijí čtyři miliony lidí. Guvernorát ovládají různé opoziční skupiny, klíčovou roli mezi nimi má Haját Tahrír aš-Šám napojená na Al-Káidu. Další jsou spojené s Tureckem a Turky podporovanou Syrskou národní armádou.

Sýrie uvádí, že je v zemi 372 potvrzených případů covidu-19, přičemž 14 lidí zemřelo. Předpokládá se, že případů bude mnohem více, protože se v zemi provádí málo testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám