Hlavní obsah

Britští piloti útočili v Sýrii navzdory nesouhlasu parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Piloti britského královského letectva se podíleli na náletech proti Islámskému státu (IS) v Sýrii. V pátek to uvedlo britské ministerstvo obrany. Přiznalo, že ačkoliv parlament vzdušné údery RAF v Sýrii před dvěma lety nepovolil, trojice pilotů se náletů účastnila v rámci akcí spojeneckých sil USA a Kanady.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr obrany Michael Fallon

Článek

Letectvo má pouze mandát k útokům proti IS v Iráku, ačkoliv vláda premiéra Davida Camerona dala opakovaně najevo, že by se mohlo zapojit i do bojových akcí v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nasazení pilotů v Sýrii kritizují nejen opoziční poslanci, ale třeba i John Baron z tábora vládních konzervativců.

„V roce 2013 jsme v parlamentu rozhodli, že žádná britská vojenská intervence v Sýrii nebude. Bylo nám řečeno, že (úřad premiéra v Downing Street) č. 10 to bere na vědomí a že o jakékoliv budoucí intervenci by se hlasovalo,“ poznamenal Baron pro BBC. Vláda podle něj má poslancům co vysvětlovat.

Obrana přiznala nasazení pilotů v Sýrii na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Žádost podala nezisková organizace Reprieve.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Britští piloti však podle ministerstva nad Sýrií působili v rámci bojového úkolu spojenců, k nimž byli pro tento účel přiřazeni, takže vlastně v danou chvíli sloužili pro spojeneckou zemi. Takové „hostování“ vojáků ve spojeneckých jednotkách není výjimečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám