Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu zabili v Sýrii íránského generála

Damašek/Teherán
Aktualizováno

Íránský generál revolučních gard Hosejn Hamedání padl v Sýrii, kde pomáhal režimu Bašára Asada jako poradce syrské armády. Jeho smrt potvrdil Teherán. Zabili ho ve středu večer v bojích u Halabu bojovníci Islámského státu. Džihádisté postoupili na okraj města.

Foto: Hamed Malekpour, ČTK/AP

Padlý íránský generál Hosejn Hamedání

Článek

Podle íránských médií se podílel na podpoře Íránu syrskému režimu „vojenskými radami v bojích s teroristickými skupinami“.

Aktuálně dozíral na speciální jednotku íránských revolučních gard Kuds.

Generál se také v roce 2009 podílel na tvrdém potlačení protestů po prezidentských volbách v Íránu. Byl na seznamu osob, jimž nebyl umožněn vstup do Velké Británie a dalších zemí.

Hamedání se zasloužil o posilování jednotné fronty v boji proti teroristům. Podle prohlášení gard ho během mise v oblasti města Halab v severní Sýrii zabili příslušníci IS. Džihádisté postoupili do okrajových částí města, od vládou ovládaných čtvrtí jsou vzdáleni dva kilometry.

Írán aktivně zasahuje do bojů v Sýrii na Asadově straně od vypuknutí občanské války v roce 2011. Má v Sýrii mnoho vojenských poradců a pod velením íránských revolučních gard tam operují milice. Aktivně spolupracuje také s libanonským hnutím Hizballáh, jehož bojovníci rovněž pomáhají Asadovi.

Syrská vládní ofenzíva

Generál padl v době, kdy po intenzivních ruských náletech zahájila syrská vládní vojska ofenzívu na strategicky důležité planině Sahl al-Gháb na severozápadě Sýrie a v dalších oblastech provincie Hamá. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské tanky a raketomety v bojích o Hamá a IdlíbVideo: Reuters

Při náletech v provincii Látakíja bylo podle vojenského zdroje syrské agentury SANA zasaženo 27 cílů Fronty an-Nusra napojené na al-Káidu.

Náčelník generálního štábu syrské armády Alí Abdalláh Ajúb řekl, že ruské nálety oslabily Islámský stát a další teroristické organizace, takže syrské ozbrojené síly mají volné ruce ve vedení vojenských operací a zformovaly dobře vyzbrojený a silný 4. sbor vyzbrojený tanky, obrněnými transportéry a raketomety Grad.

Podle něj vyhnala armáda vzbouřence na rozsáhlém území v oblasti včetně několika měst. Dobytá sídla ale nezveřejnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety a jejich následky v SýriiVideo: Reuters

Podle syrského vojenského zdroje citovaného agenturou SANA pokračovaly i společné syrské a ruské nálety na pozice Islámského státu u Halabu, při nichž byly zabity údajně stovky teroristů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám