Hlavní obsah

Bez svých lidí neodejdu, odmítl Brit evakuaci z Afghánistánu

Bývalý člen britského námořnictva Paul 'Pen' Farthing se odmítl nechat evakuovat z Afghánistánu bez zaměstnanců svého zvířecího útulku a jejich rodin. V rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že si jeho pracovníci, mezi nimiž jsou i veterinářky, nezaslouží osud, jaký by je čekal v budoucím Afghánistánu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibán hlídkuje v Kábulu

Článek

Farthing u námořnictva sloužil 22 let, bojoval například v roce 2006 v afghánské provincii Hílmand. O rok později založil zvířecí útulek, který pojmenoval po prvním zachráněném psovi Nauzád. Zaměstnal 25 Afghánců, mezi nimiž jsou první tři afghánské veterinářky.

Teď chce, aby byl evakuován se svými zaměstnanci a jejich nejbližšími rodinami. Británie jim podle něj má udělit azyl.

V přecpaném boeingu bylo mnohem více lidí, zapomněli započítat děti

Svět

"Mám jako britský občan možnost a plně ji využiji - řekl jsem, že neodejdu, dokud z této země nepůjdou i mí zaměstnanci," řekl Farthing.

Tálibán, který v neděli snadno obsadil Kábul, se může mstít i na útulku, jelikož byl založen díky zahraniční pomoci, píše Reuters.

Za minulé vlády v 90. letech Tálibán ženám nedovoloval chodit do práce a neschvaloval ani zvyk chovat psy jako společníky. Podle některých muslimů jsou to nečistá zvířata.

Mladý fotbalista chtěl utéct před Tálibánem, jeho ostatky našli na podvozku letadla

Zahraniční

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid tento týden prohlásil, že ženy budou moci za vlády Tálibánu pracovat i studovat a budou moci být "ve společnosti aktivní, ale v rámci islámského práva". Hnutí také chce, aby v Afghánistánu nadále pracovaly zahraniční nevládní organizace, avšak mluvčí nezodpověděl otázku, zda pro ně budou moci pracovat Afghánci.

Farthing řekl, že v jeho okolí je zatím situace klidná, i když bojovníci Tálibánu hlídkují v ulicích. Podle něj se nechovají přehnaně nepřátelsky.

Řekl, že nejnebezpečnější je situace na letišti, kde uvnitř jsou Britové a Američané a venku davy lidí a kontrolní stanoviště Tálibánu. "Problémy nevytváří Tálibán, ale to množství zoufalých lidí bez víz a pasů, kteří se snaží dostat do letadel mířících do Ameriky," řekl Farthing.

Reklama

Výběr článků

Načítám