Hlavní obsah

Bahrajn naváže styky s Izraelem

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém/Washington
Aktualizováno

Bahrajn se připojil k Spojeným arabským emirátům v dohodě o normalizaci vztahů s Izraelem. V pátek to oznámil americký prezident Donald Trump po telefonátu s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Chalífou a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Obě země vydaly společné prohlášení.

Foto: Novinky

Článek

Podle něj se Bahrajn a Izrael domluvily na zřízení „plných diplomatických vztahů“ a na „historickém průlomu k rozšíření míru na Blízkém východě“.

Trump dohodu oznámil na Twitteru s tím, že jde o další historický průlom, kdy se dva velcí američtí přátele, Izrael a Bahrajn domluvili na mírové dohodě. Zdůraznil, že jde o druhou arabskou zemi, která se domluvila na mírové dohodě s Izraelem během měsíce. Bahrajn je důležitý spojenec USA v oblasti, na jeho území mají Spojené státy velkou základnu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu o normalizaci vztahů s Bahrajnem za známku "nové éry míru". "Po mnoho dlouhých let jsme investovali do míru a nyní bude mír investovat do nás, přinese opravdu významné investice do izraelské ekonomiky a to je velmi důležité," uvedl Netanjahu ve videovzkazu.

Izrael a Bahrajn podle společného prohlášení budou „pokračovat ve svém úsilí dosáhnout a vzájemného a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu, který by umožnil palestinskému lidu plně uplatnit své možnosti”.

Historický den. Izrael naváže vztahy se Spojenými arabskými emiráty

Blízký a Střední východ

Palestinci podobné dohody odmítají jako podraz. Snaží se proto odradit další země Perského zálivu, aby následovaly příkladu Emirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám