Hlavní obsah

Historický den. Izrael naváže vztahy se Spojenými arabskými emiráty

Novinky, ČTK, jem, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené arabské emiráty navážou jako teprve třetí arabský stát diplomatické styky s Izraelem. Dohoda má zastavit plánovanou izraelskou anexi části Západního břehu Jordánu. Jde o historickou událost, přestože o diplomatických námluvách mezi oběma zeměmi se ví už dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu k dosažení dohody poznamenal, že dnešek je „pro Izrael historický den”.

Podle Spojených arabských emirátů se Izrael vzdá některých nároků na palestinských územích.

Dohodu vítají Spojené státy americké. Šéf Bílého domu Donald Trump poznamenal, že se jedná o historickou a průlomovou „mírovou dohodu”. Jeho ministr zahraničí Mike Pompeo dodal, že jde o "obrovský krok" vpřed.

Delegace Izraele a SAE se mají sejít v nadcházejících týdnech, aby podepsaly dohody týkající se investic, turistiky, přímých letů, bezpečnosti, telekomunikací a dalších otázek. Obě země také mají v dohledné době otevřít své ambasády; SAE už oznámily, že jejich velvyslanectví nebude v Jeruzalémě.

Kontakty mezi oběma zeměmi jsou už delší dobu poměrně čilé, nejedná se tak o nijak šokující vývoj. Od listopadu 2015 v SAE funguje první trvale obsazený izraelský diplomatický post, a to diplomatické zastoupení v agentuře pro obnovitelnou energii v Abú Zabí. V SAE už několik let nejsou odmítáni izraelští sportovci na mezinárodních akcích, v roce 2018 dokonce zemi navštívila tehdejší ministryně kultury a sportu Miri Regevová. SAE nedávno poslaly do Izraele letadlo s humanitární pomocí pro Palestince, šlo o první přímý let mezi Abú Zabí a Tel Avivem.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Izraelská ministryně Miri Regevová v roce 2018 na šampionátu v judu v Abú Zabí, kde izraelský zápasník získal bronzovou medaili

Uvolnění napětí lze nějakou dobu pozorovat i v případě dalších arabských států. Netanjahu v roce 2018 navštívil Omán, kde ho vřele přivítal sultán Kábús, který zemřel letos v lednu. O poznání méně vyhrocenou rétoriku ve vztahu k židovskému státu lze poslední dobou vysledovat také v saúdskoarabském tisku. Není tajemstvím, že izraelské tajné služby si vyměňují informace s Abú Zabí i Rijádem. Izrael a státy Perského zálivu spojuje hlavně společný nepřítel, kterým je Írán.

Na rozdíl od Egypta a Jordánska, s nimiž Izrael jako dosud s jedinými arabskými zeměmi uzavřel mírovou smlouvu v letech 1979 a 1994, nebyl židovský stát s Emiráty ve válce.

Foto: Fischer Gregor, ČTK

Korunní princ Abu Zabí Muhammad bin Saíd

Palestinci slavit nebudou

V Izraeli toto oznámení přichází po letech Netanjahuova chlubení, že se jeho vláda těší těsnějším vztahům s arabskými zeměmi, než se veřejně přiznává.

V případě SAE navázání diplomatických vztahů s Izraelem posílí mezinárodní snahu působit jako paprsek tolerance na Blízkém východě, přestože zemi vedou autokratičtí vůdci.

A pokud jde o Palestince, dohoda sice zastaví izraelské plány na anexi části Západního břehu Jordánu, ale jde proti palestinským výzvám směrem k arabským zemím, aby nesouhlasily s normalizací vztahů s Izraelem, dokud nebude uzavřena mírová dohoda ustavující nezávislý palestinský stát.

OSN dohodu vítá, Írán je rozezlen

"Jakákoli iniciativa, která může přispět k podpoře míru a bezpečnosti na Blízkém východě je vítaná," reagoval na uzavřenou dohodu generální tajemník OSN António Guterres.

Ostré odsouzení naopak zaznělo z Íránu. Polostátní tisková agentura Tasním, která je napojená na elitní íránské Revoluční gardy, označila dohodu za "hanebnou". Pro Írán je dohoda značnou ranou, protože posiluje regionální opozici proti Teheránu, který SAE, Izrael a USA vnímají jako největší hrozbu pro konflikty sužovanou oblast.

Reklama

Výběr článků

Načítám