Hlavní obsah

Asad: S dobytím Aleppa válka nekončí

Damašek

S dobytím Aleppa, kdysi nejlidnatějšího města v Sýrii, válka v zemi neskončí. Ve čtvrtek to v rozhovoru pro státní list Al-Watan zopakoval prezident Bašár Asad. Zároveň odmítl žádost povstalců o příměří v obléhaném zbytku východní části Aleppa.

Foto: Wissam Zarqa, ČTK/AP

Vybombardované východní Aleppo

Článek

Vítězství v Aleppu, které má nadosah, označil Asad za velký úspěch v tažení proti „terorismu a spiknutí“, které podle něj řídí v prvé řadě Turecko.

„Osvobození Aleppa zasazuje ránu celému základu tohoto projektu,“ poznamenal Asad a současně varoval: „Abychom byli realisté, neznamená to konec války. I když to skončíme v Aleppu, dál proti nim povedeme válku.“

Syrský prezident už dříve označil Aleppo za „odrazový můstek” pro další tažení.

Asad také řekl, že není ochoten jednat s rebely o příměří. Podle něj se takové volání ozve pokaždé, když jsou povstalci v úzkých.

Syrské vládní síly v Aleppu třetí týden úspěšně postupují. Ve středu ovládly Staré město a nyní těžce ostřelují čtvrti Sukkarí a Kallása.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda dobyla historické centrum AleppaVideo: Reuters

Představitel tamních zdravotníků Muhammad abú Džáfar prostřednictvím zvukového záznamu vyzval ke klidu zbraní. „Aleppo je vyřízené. Nic nezůstalo až na pár obyvatel a cihel. Toto může být můj poslední telefonát,“ citovala výzvu agentura AP.

Kerry jedná s Lavrovem

O tom, že není daleko možná dohoda o příměří v Aleppu, ale informovalo Rusko, jehož ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek znovu jednal se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

Válka v Sýrii trvá šestým rokem. Dobytí Aleppa by bylo významným momentem války. Asad by tak znovu ovládal tři největší města země - hlavní město Damašek, kdysi klíčové obchodní město Aleppo i třetí největší Homs.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám