Hlavní obsah

Afghánistán opustil Bidenův zachránce

Právo, CNN, BBC, brw
Afghánistán

Tlumočníkovi, který pomáhal zachránit nynějšího prezidenta USA Joea Bidena, se i s rodinou podařilo opustit Afghánistán. Amánu Chalílímu a jeho nejbližším pomáhalo s odjezdem podle stanice CNN „americké ministerstvo zahraničí a nevládní organizace Human First Coalition“. Do Pákistánu se dostal díky spolupráci pákistánského premiéra Imrana Chána, sdělila CNN.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden

Článek

Chalílí byl mezi afghánskými zaměstnanci americké vlády, kteří přispěchali na pomoc, když v roce 2008 musel kvůli vánici v zasněženém afghánském údolí přistát vojenský vrtulník s tehdejším senátorem Bidenem a dalšími zákonodárci Chuckem Hagelem a Johnem Kerrym a jejich asistenty. Místo nebylo pro skupinu Američanů bezpečné: mohli se stát terčem únosu. Chalílí a jeho spolupracovníci je tehdy odvezli do bezpečí.

EU: Není to uznání

V létě po chaotickém odchodu amerických vojsk z Tálibánem ovládaného Afghánistánu, když se mu nedařilo získat americká víza, Chalílí vyzval Bidena, aby jej, jeho ženu a pět dětí zachránil. „Věřím mu,“ řekl tehdy CNN. „Věřím, že dokáže udělat cokoliv,“ dodal.

Rozhovory s Tálibánem byly upřímné a profesionální, uvedly USA

Amerika

Zástupci Tálibánu se v úterý v katarském Dauhá osobně sešli se společnou americko-unijní delegací. Podle listu Daily Sabah byla hlavním tématem pomoc, která by přispěla k odvrácení humanitární katastrofy v zemi. Unijní mluvčí Nabila Massraliová ještě před jednáním uvedla, že kromě přístupu k pomoci má na řadu přijít také možnost volného odchodu pro lidi, kteří chtějí Afghánistán opustit, či dodržování práv žen. Zdůraznila ale, že jde o „neformální výměnu na technické úrovni, nikoli uznání vlády“.

Tálibán ale podle stanice BBC vyjednává i s jednotlivými zeměmi a v pondělí oznámil, že Německo bude pokračovat v poskytování pomoci Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám