Hlavní obsah

Hizballáh zahájil "vážná jednání" o propuštění izraelských vojáků

BBC, Novinky, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Předseda militantního libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh v úterý večer v televizním projevu uvedl, že byla zahájena vážná nepřímá jednání o výměně zajatců s Izraelem. Týkají se dvou izraelských vojáků, které Hizballáh zajal 12. července. Jejich únos stál na počátku měsíc dlouhé války. Izrael Nasralláhovo vůbec první vyjádření o zahájení jednání nijak nekomentoval.

Článek

Nasralláh v projevu vysílaném ze záznamu nesdělil další podrobnosti:  "Jsou to seriózní jednání a bude lepší, když budou zatím vedena mimo pozornost médií. Tato záležitost je v běhu, postupujeme kupředu, bylo dosaženo stádia výměny názorů, návrhů a podmínek. Jak dlouho to bude trvat, to bude záviset na povaze jednání." Nasralláh dodal, že s Hizballáhem i Izraelem jednává tajný zmocněnec generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

Izrael slova šéfa Hizablláhu nekomentoval. Nasralláh již dříve navrhl výměnu izraelských zajatců za propuštění arabských vězňů z izraelských věznic, ale Izrael to opakovaně odmítl.

Nasralláh zdůrazňoval sílu hnutí

Nasralláh v projevu také zopakoval, že Izrael byl Hizballáhem poražen a že si bude muset "tisíckrát rozmyslet", než začne další válku v Libanonu. Zdůraznil i vojenskou sílu hnutí. "Máme přes 33 000 raket,"řekl.

Zkritizoval také americkou politiku vůči Arabům a muslimům, který vedla k vzájemné animozitě: "Afghánistán je selháním, Irák je jasným selháním v bezpečnostní, vojenské i politické rovině. Kdo nese zodpovědnost? Americká vláda a okupační síly."

Boje v Gaze pokračují, vyžádaly si šest mrtvých

Kromě Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera v rukou radikálů - tentokrát palestinských - zůstává i Gilad Šalit, kterého unesli na konci června. V Gaze proto pokračují razie izraelských vojáků. Při akci na severu pásma Gazy v Bejt Hanúnu bylo v noci na středu zabito šest Palestinců. Tři Palestinci byli zabiti při dvou náletech a dva zastřeleni při pokusu odpálit protitankovou střelu. Mezi oběťmi je podle palestinských bezpečnostních zdrojů jeden policista a dva radikálové, z toho jeden z vládního hnutí Hamás. 

Dalších třicet pět Palestinců bylo podle Palestinské samosprávy zraněno. K zraněným se podle svědků se sanitky nemohly kvůli intenzivní palbě dostat několik hodin.

Izrael vjel do města za soumraku. Vzájemné střety mezi izraelskými vojáky a Palestinci pokračovaly ještě ve středu ráno. Cílem izraelské operace je zamezit ostřelování Izraele palestinskými raketami Kásam. Z oblasti bylo od začátku roku vystřeleno na Izrael na 300 raket.

Izrael nerozšíří akce v Gaze

Izraelský bezpečnostní kabinet ve středu vyloučil rozšíření vojenské operace v pásmu Gazy. Rozhodnutí je v souladu se záměry ministra obrany Amira Perece. Nový ultrapravicový ministr strategických záležitostí Avigdor Lieberman ale požadoval tvrdší postup vůči Palestincům. "Izrael by měl postupovat v Gaze tak jako Rusko v Čečensku," řekl Lieberman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám