Hlavní obsah

Nasralláh přišel na oslavy "božího vítězství" Hizballáhu nad Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh se v pátek objevil na veřejnosti poprvé od konce konfliktu mezi tímto šíitským hnutím a Izraelem. Zúčastnil se bejrútské oslavy "božího vítězství" Hizballáhu nad Izraelem, na kterém organizátoři z tohoto šíitského hnutí očekávali více než milión lidí.

Článek

Cesty na jižních předměstích libanonského hlavního města byly plné autobusů, dodávek a aut, které přivezly lidi radující se z vítězství. Řada z nich cestovala na střechách vozů ozdobených žlutou barvou hnutí a portréty Nasralláha.

"Lidé přicházejí z celého Libanonu, máme tu lidi, kteří přišli z Íránu i sousední Sýrie a libanonské šíity, kteří pracují v zahraničí a vzali si dovolenou, aby mohli přijít na tento historický mítink," řekl tiskový mluvčí Hizballáhu Ibrahím Zaaraket."V Libanonu není už víc židlí, které by se daly pronajmout," dodal.

"Přišla jsem, abych viděla našeho velkého vůdce. On není jen náš vůdce, ale vůdce všech pravých Arabů," řekla Fatima Šabaanová z jižního Libanonu.

Menší strany vyjadřovaly podporu Hizballáhu

Manifestace se také zúčastnil křesťanský vůdce generál Michel Aoun, který uzavřel na jaře dohodu o porozumění s Hizballáhem. "Přišli jsme vyjádřit naši podporu našim spojencům z Hizballáhu, protože je to vítězství pro všechny Libanonce," uvedl následovním Aouna Tony Salameh. Dorazily i prosyrské frakce, jako je křesťanské hnutí Marda.

Libanonský premiér Fujád Sinuira však odmítl volání Hizballáhu pro výměně vlády. Hizballáh, který je zastoupen v Sinuirově vládě, chce, aby vznikla nová vláda národní jednoty, ve které by byly zastoupeny i prosyrské strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael ohrozil šéfa Hizballáhu

Šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh, Hasan Nasralláh, byl údajně zraněn při izraelském bombardování Bejrútu. V neděli ráno to bez dalších podrobností...

Suvenýry Hizballáhu jdou na dračku

Od vypuknutí konfliktu v Libanonu prudce vyskočila popularita Hizballáhu mezi Syřany, ale i zájem o suvenýry připomínající toto hnutí. Damašek zdobí záplava...

Výběr článků

Načítám