Hlavní obsah

Írán pohrozil vypovězením celé dohody o jaderném programu, podle Londýna ji lze zachránit

– Teherán/Brusel

Mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii v pondělí prohlásil, že pokud evropští signatáři dohody o jaderném programu nesplní své povinnosti, přestane Írán celou dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v pondělí pravil, že je ještě čas dohodu o íránském jaderném programu zachránit.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Mluvčí íránské vlády Ali Rabieji

Článek

Mluvčí íránské atomové agentury Behrúz Kamálvandí řekl, že se Írán vrátí k situaci před podpisem dohody v roce 2015, pokud evropské země nesplní své povinnosti. Musejí podle něj učinit víc pro to, aby Írán měl z dodržování dohody prospěch.

Dohodu loni jednostranně vypověděly Spojené státy a obnovily protiíránské sankce. Evropští signatáři, mezi nimiž je Británie, Francie a Německo, připravují nový mechanismus INSTEX, který má pomoci americké sankce obejít. Pro zavedení alternativního, barterového obchodování s Íránem je prozatím deset zemí.

Podle Hunta není ještě dohoda mrtvá a lze ji zachránit. „Írán je vzdálen dobrý rok od vývoje jaderné bomby. Stále ale existuje malá možnost udržet tu dohodu při životě,” sdělil Hunt novinářům. Podle stanice BBC varoval, že pokud by Írán získal jaderné zbraně, nastala by „velmi nebezpečná situace”.

Jeho francouzský kolega Jean-Yves Le Drian prohlásil, že Evropa musí zůstat jednotná ve snaze přimět Írán k dodržování dohody. Teherán by podle něj měl odvolat své rozhodnutí vypovědět určité body dohody.

Británie, Německo a Francie ještě před jednáním vydaly společné prohlášení, že podporují zachování dohody. Dodaly ale, že jsou velmi znepokojené americko-íránskými vztahy a že jim dělají problémy aktuální události v Perském zálivu, kde Írán sestřelil americký dron, pokusil se zablokovat cestu britskému tankeru a šest tankerů se stalo terči útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám